Как да се справим с дехитратацията през лятото?


Горещините през лятото са свързани с обилно потене, загуба на течности. Така се увеличава и риска от дехидратация. Състоянието е честа причина за усещането за умора и отпадналост.
За да предотвратим проблеми със здравословното състояние, е важно да пием редовно вода и течности, особено в дните с високи температури.
Според експерти всеки ден трябва да поемаме минимум 1,5 литра течности.
През лятото, особено, ако сме изложени на по-високи температури през деня, приемът на вода може да се увеличи и до 2,5 литра.
Колкото повече се потим, толкова по-висока е потребността на организма от вода, за да поддържа хомеостазата си.
Трябва да се има предвид, че приемът на течности зависи и от индивидуалните особености на организма.
През лятото се препоръчва да консумираме напитки с ниско съдържание на натриев хлорид. Например, можем да се освежим през горещия ден със зеленчуков сок, например доматен, или с айрян, който да е леко подсолен. Това помага за намаляване загубата на натриев хлорид чрез обилното потене в жегата, допринася за нормализиране на водно-солевия баланс.
Друга подходяща за летните жеги напитка е чаят, като се препоръчва той да не е нито горещ, нито много студен. Според експертите оптималната температура за летните напитки е около 40 градуса по Целзий. Топлата напитка допринася за уравновесяването на температурата на тялото с тази на околната среда. Така губим по-малко течности.
Не прекалявайте с консумацията на бира и друг алкохол през лятото, съветват експерти. Алкохолните напитки обезводняват.
Хапвайте и храни с високо съдържание на вода. Такива са например плодовете диня, краставица, ананас.
Носенето на свободни дрехи също е решение да се чувстваме по-добре в горещите дни.
22.06.2012

919 пъти видяна