Климатици и здраве


Мнозина забравиха за печките на дърва и предпочетоха мултифункционалността на климатика като по-чист и удобен начин за отопление през зимата и идеален за охлаждане през лятото. Но замисляли ли сте се за климатика от здравословна гледна точка?
Рязката смяна на температурата е стрес за организма. Ето защо температурната разлика между вътре и вън не трябва да бъде повече от 7-10 градуса, ако не искате да настинете през лятото или да настъпи схващане. И струята студен въздух не трябва да духа директно във вас. А зимата (независимо с какво се отоплявате) температурата трябва да е такава, че да не ви се налага да сте по къс ръкав. В противен случай е твърде вероятно да се изнежите и да боледувате по-често. А и прекаленото увеличаване или намаляване на температурата, която да поддържа климатика, води и до по-голяма сметка за ток.
Почиствайте често филтрите на климатика (всеки месец, а след 2-3 години експлоатация, трябва да се сменят), тъй като в тях се задържат различни микроби, които при пускане на климатика се разнасят във въздуха и, ако сте със слаба имунна система, е възможно да се появи хрема, кашлица, зачервено гърло, алергия, дихателни проблеми, сълзене на очите, кихане, втрисане. От друга страна фините филтри задържат много алергени и хората, страдащи от сенна хрема се чувстват по-добре в помещения с климатик. А ниската температура, която поддържат климатиците намалява разпространението и развитието на бактерии в операционните зали. Ползата от климатиците през лятото пък е, че намаляват значително случаите на топлинни удари. Но пък привикването към климатика пречи на организма да се справя по естествен път с големите горещини.
Климатиците силно изсушават въздуха и водят до изсушаването на кожата и косата. Ето защо се казва, че климатиците вредят на красотата и здравия и млад вид на човек. Препоръчително е да не стоите твърде много време на място с климатик или поне да поставяте съд с вода в близост до климатика (зимата), за да се овлажнява въздуха.
Тъй като климатиците намаляват количеството на полезните за човешкия организъм отрицателни йони, е добре да използвате йонизатор в помещенията с климатик.
Не спете на климатик. Това изнежва организма и води до изсушаването и по-лесното възпаление на дихателните пътища. А и сънят в по-хладно помещение е много по-ползотворен за организма.
Смята се също, че климатиците водят до напълняване, защото ниската температура, която поддържат през лятото пречи на организма да гори калории. А и когато е хладно, апетит на човек е по-голям.
Ползвайте климатик само в краен случай, а зимата е по-добре да предпочетете други уреди за отопление. Когато ви е студено, първо се облечете по-добре, а не пускайте веднага климатика. Лятото пък отворете прозореца, за да направите течение.
Бъдете много внимателни при избора си на климатик. Некачествените климатици с некачествени филтри са източник на бактериални зарази и са опасни за здравето.
30.01.2013

989 пъти видяна


Още по темата: