Лечебната сила на шоколада


Истинският натурален шоколад може да ни предпази от инфаркт на миокарда, сочат данните, събрани от специалисти от Католическия университет в италианската област Молизе и Миланския онкологичен институт, изследвали повече от 25 хиляди души.
Но с това лакомство не трябва да се злоупотребява, предупреждават те. 6-7 грама шоколад дневно са идеалната норма, която гарантира постигането на защитен ефект срещу възпалителните процеси и производните от тях сърдечно-съдови заболявания.
Изследванията показват, че в кръвта на умерените потребители на шоколад има понижено съдържание на протеин С, т.е. възпалителните процеси в организма са значително приглушени.
“Ние разглеждаме получените данни като първа стъпка от дългия път на профилактиката не само на кардиологичните, но и на онкологичните заболявания”, заявява доктор Джована Де Гаетано, ръководител на проекта.
Възпалителните процеси, особено когато са хронични, способстват за възникването на сърдечно-съдови заболявания – от инфаркт на миокарда до инсулт, смятат лекарите и призовават за периодични проверки на съдържанието на протеин С в кръвта.
Резултатите от това мащабно проучване в областта на епидемиологията са публикувани в новия брой на американското списание Nutrituon.
А учени от Великобритания са достигнали до извода, че шоколадът е полезен не само за сърцето и доброто настроение,а е много ефективен и при справяне с кашлицата, показват резултати от изследване, цитирани от Би Би Си.
Учените чрез опити успяват да докажат, че благодарение на съдържащите се в шоколада теобромини, той има много по-добро противокашлично действие дори при сравнение с някои медикаменти, съдържащи кодеин – традиционна съставка на редица лекарства против кашлица.
16.12.2013

669 пъти видяна