Oпасен ли е за здравето пиърсингът


Пиърсингът е колкото красива, толкова и нездравословна модна тенденция. Любителите на пиърсинга рискуват да получат различни инфекциозни заболявания и вместо да се разкрасят, да постигнат обратния ефект.
Пиърсингът, продупчването на различни части от тялото, е древен обичай в много култури, които са окичвали тялото си с всевъзможни и много на брой накити. С времето само продупчването на ушите се е запазило като нещо актуално и дори задължително за жените. Останалите видове пиърсинг, макар и по-малко разпространени, са винаги на мода и се считат за унисекс украшение.
Пиърсинг, но къде?
Навсякъде! Най-разпространеният пиърсинг е този на ушите. Още с навършването на 2-годишна възраст повечето момиченца вече имат обици на ушите. А при навлизане в пубертета много юноши решават да украсят ушите с още дузина обици, като продължат с носа, веждите, устните, езика, пъпа и дори си правят интимен пиърсинг, като целта е получаването на постоянно сексуално удоволствие. Съществува и т.нар. брейн-пиърсинг, при който в черепа се правят две миниатюрни дупки с бормашина, където се вкарва обица. Така, в желанието си да бъдат ексцентрични, продупчвайки тялото си навсякъде, хората по-скоро придобиват страховито-клоунски облик.
Статистиката сочи, че вероятността да развиете инфекция след продупчване е 1:3. Възможна е появата на редица кожни заболявания, загнояване на раната и, макар и в редки случаи, може да се стигне до алергии (сърбеж, зачервяване, алергичен шок), заразяване с хепатит и СПИН. Пиърсингът крие и още редица нездравословни последици. Така например при пиърсинг на езика има опасност от подуване на езика, трудно говорене, унищожаване на част от вкусовите рецептори, опасност от счупване на зъбите, инфекции в устната кухина, кървене. Особено голям е рискът от възникване на инфекциозни заболявани при популярният сред момичетата пиърсинг на пъпа. Освен това, там раните зарастват изключително бавно (понякога дори за година) и редовно се случва да гноят.
За да се намали опасността от здравословни проблеми е важно:
Да се допитате до лекар/стоматолог (в зависимост от това къде ще е пиърсингът)
поставянето на обиците да бъде извършено при стерилни условия и спазването на всички хигиенни изисквания;
Да се използват обици от злато, медицинска стомана, титан или сплав с високо съдържание на благородни метали (не използвайте никел, тъй като може да получите инфекция);
Да не носите нон-стоп обиците, а да си давате почивка от тях;
Да правите промивки на раната, докато не заздравее напълно, а след това спазвайте добра хигиена;
Да не прекалявате с броя на пиърсинга по тялото си:
Да избягвате интимния пиърсинг и поставянето на накити и на други ексцентрични места
при възникване на дискомфорт, болки и други притеснителни симптоми, потърсете незабавно лекарска помощ .
13.03.2012

1585 пъти видяна