Анафилаксия

Анафилаксията представлява значително драматично и опасно състояние, при което се получава така, че имунната система на засегнатия реагира свръх остро към някои алергени. Внезапните промени в имунната система засягат нервната и сърдечно-съдовата системи, както и механизма на дишането. Състоянието е известно още като анафилактичен шок. При него се наблюдава рязко спадане на кръвното налягане, може да има оток на езика и гърлото, който да засегне дишането. Анафилаксията може да доведе до смърт, ако не се предприемат фармакотерапевтични мерки - най-често адреналин, но напоследък се предлага и употребата на вазопресин като вариант. За щастие алергените, които могат да предизвикат такова тежко състояние и алергична реакция, са малко, а и хората, реагиращи по този начин на тях са малко. Ето все пак и някои от свързаните с анафилаксия препарати и храни:някои антибиотици (пеницилини, цефалоспорини, сяро-съдържащи антибиотици);инжекционни анестетици;боите, използвани при радиологичните изследвания;отровата най-вече на някои насекоми;фъстъци;яйца;миди и други мекотели;латекс.
Ако забележите, че след досег с изброените се е появила лека и значително умерена алергична реакция, като обрив и уртикария, знайте, че не бива повече да сте в досег с тези вещества.
Добре е и да сте подготвени за опасните симптоми, предшестващи шока, който може да ви коства живота. Обадете се на личния лекар или Бърза помощ: затруднено дишане и хрипове;сърбящ обрив/уртикария по цялото тяло;подуване на устните, езика или очите;учестена сърдечна дейност;замаяност;гадене, повръщане или абдоминална болка;подуване на гърлото и чувство сякаш гърлото се затваря.
На пазара се продават специални инжекции, които всеки човек с анафилактичен шок или негови приятели и роднини могат лесно да инжектират. Те съдържат адреналин.
14 мар 2013
1077

Подобни новини