Болестта депресия

Депресията се смята за болестта на XXI век. Това състояние на психиката се характеризира с обща отпадналост, липса на желания за каквато и да е дейност, липса на мотивация, загуба или увеличаване на телесното тегло. Два пъти по-често се среща при жените от колкото при мъжете.Широко разпространено е използването на термина депресия за много женски неразположения и състояния.
Симптомите при депресия са:
Дистимия – тук влизат потиснатост, тъга, проблеми със съня, мисли за смърт или самоубийство.. На всеки от нас се е случвало да изпадне в такова или близко до това състояние. Когато обаче тези чуства се задържат по-дълго, независимо от обграждащата ни среда и събитията в живота, е нужно да потърсим специалист.
Хипобулия – това е намалена или изчезваща двигателна активност. Нежелание за работа или каквито и да е други дейности.
Брадипсихия – забавяне на мисленето.Тези три симптома образуват меланхолен синдром.Хората страдащи от депресия изпитват болезнена отчужденост от близките си. Силно изразено е чуството за вина. Много често то е свързано със състоянието, в което са, от това че не се справят с ежедневните си отговорности.
Към изброените симптоми може да се добавят и преживявания за безпомощност, безнадеждност и безперспективност.
Дали формата на депресия е лека, средна или тежка се определя от продължителността на симптомите. При много тежките депресии се появяват налудности и суицидни опити (опит за самоубийство).Има вид скрита депресия. При нея психичните симптоми остават на заден план, а на преден излизат по-скоро телесни и вегетативни симптоми.
При наличие на изброените симптоми е нужно да потърсите специалист. Първото, което можете да направите е да се консултирате с личния си лекар. Той като начало може да ви изпише някои леки успокоителни, сънотворни и витамини. Следващата стъпка е да потърсите добър психотерапевт. Важно е да знаете, че с едно посещение на терапевт нещата няма да се оправят. Обичайно лечението трае 8-10 посещения, а понякога и много повече – това зависи от вас. В случай, че имате тежка форма на депресия вашият личен лекар ще ви назначи посещение при психиатър. Това не бива да ви плаши. Посещението при такъв специалист не означава, че имате някаква форма на лудост. Психиатърът е единственият специалист, който може със сигурност да установи вашето състояние и да ви предпише адекватно медикаментозно лечение. Както и при леките форми на депресия, така и при тази с налудности, посещението на психотерапевт е препоръчително.Той ще ви помогне да откриете и да се справите с първоизточниците на вашите проблеми, както и да погледнете нещата от различна гледна точка.Докато намерите подходящ специалист е добре да се научите да се справяте със състоянието си. Съобразете се с него, дайте си време. На всеки се случва да не се чуства добре. Опитвайте се да не се обвинявате. Много вероятно е организмът ви по този начин да ви казва, че имате нужда от почивка.Може да опитате да започнете нещо ново. Упражненията по йога са добро решение, защото успокояват дишането, ума и тялото и учат на търпение.Много важно е да се избягва алкохол. Алкохола е известен като „депресант”, това ще рече, че приема му не само няма да ви помогне, а може и да влоши вашето състояние.
За хората живеещи в България, е много важно как ще изберат психотерапевта си. Широко разпространено е за психотерапевти да се представят хора, нямащи нужната квалификация. Часовете при такъв човек са на ваша отговорност. За да сте сигурни, че човека, при който ходите е с адекватно образование и необходимите квалификации можете да предприемете следните стъпки:помолете личния си лекар или психиатър да ви препоръчат някой;запишете си името на човека, който посещавате;попитайте го, коя психо-терапевтична школа е завършил;проверете в интернет дали тази школа съществува в България. В случай, че съществува се обадете и проверете дали въпросният човек има валиден сертификат от там.
И накрая, бъдете спокойни. Депресията се лекува, но за това е нужно време. Осигурете си го.
29 яну 2015
1911

Подобни новини