Европейски ден на Епилепсията

На 14 февруари преди 4 години за първи път се отбеляза Европейски ден на Епилепсията в Европейския парламент, по иниацитива на Международно бюро по Епилепсия и с подкрепата на Международната лига срещу епилепсия.
В рамките на три дни представители на 26 европейски пациентски организации и асоциации, свързани с епилепсията, присъстваха на редица събития в Европейския парламент в Страсбург. Българският участник е Асоциация на родители на деца с епилепсия с председател Веска Събева.
Епилепсията е най-често срещаното сериозно мозъчно нарушение, характерно с припадъци - глобален проблем, който засяга всички възрасти, раси, социални групи и държави. Смята се, че 50 000 000 души по света са с епилепсия, 6 000 000 от тях са европейски граждани. 300 000 нови случаи се диагностицират в Европа всяка година.Според доклад на правителството на Англия, е доказано, че всяка година в Европа има 33 000 смъртни случая от внезапната неочаквана смърт, причинена от епилепсия. От този брой 40% са предотвратими. С подходящо лечение, до 70% от хората с епилепсия мога да се освободят от епилиптични припадаци, но въпреки това само 40% от хората с епилепсия в Европа получават подходящо лечение.Данните сочат, че 40% от децата с епилепсия имат затруднения в училище.„Епилепсията е повече от една медицинска диагноза. Това е състояние, което води след себе си сериозни социални, икономически, физически и психологически последствия за лицето, което получава диагноза и за членовете на семейството му.”, казва Майк Глин президент на Международното бюро по епилепсия.Като част от отбелязването на Европейски ден на епилепсията са организирани редица срещи с националните евродепутати на Европейския парламент. Асоциация на родители на деца с епилепсия ще се срещне с българските членове на ЕП. На 15.02.2011 г. се организира дискусионен обяд с членове на парламента, домакин е г-н Гай Мичел – евродепутат, член на ЕП.Предвижда се създаването на работна група от застъпници на епилепсията в Европейския парламент. Целта на работната група е да се подобри качеството на живот на всички хора с епилепсия и техните семейства в Европа. За целта е необходимо осигуряването на мрежа за обмяна на опит, информация и данни за епилепсията между всички заинтересованите страни, показващи ситуации от реалния живот за 6 милиона души с епилепсия в Европа, като набляга на многото предизвикателства, пред които са изправени те.
12 фев 2015
1667

Подобни новини