Кръвоизлив на ушната мида

Отематома (отхематом) представлява кръвоизлив на ушната мида, причинен от разкъсване на подкожно намиращите се кръвоносни и лимфни съдове. Тя изглежда като кръгла розовееща подутина на ушната мида.
Отематомата се причинява най-често от тангенциални удари или притискането на ушната мида от твърди предмети. Ето защо тя е характерна за хора, занимаващи се с бойни изкуства (борци, боксьори) и по-рядко за хора, спящи на твърди възглавници.
Кръвоизливът се развива подкожно, затова най-често видимо не се наблюдава кръв. Спонтанните болки са характерни само за първите няколко часа след травмата, а по-късно се появяват само при натиск върху ушната мида и те са слаби.Още непосредствено след травмата се развива кръгла розовееща подутина на горно-предната повърхност на ушната мида. При опипване се наблюдава движение (флуктуация) на кръвта в подутината, която има ясно очертани граници.
Лечението е хирургично чрез пункция с игла и аспирация на съдържимото. В по-тежките случаи може да се стигне до разрязване на горно-предната част на ушната мида и последващо поставяне на дрен.
11 фев 2015
2236

Подобни новини