Няколко мита за коварния грип

Независимо какъв подход ще изберем, за да се преборим с коварния грип, има слухове, на които не трябва да обръщаме внимание, ако не искаме да ни навредят.
Грипът се разпространява единствено при физически контакт на здрав човек със заразен човек.Истината е, че човек не може да се зарази, ако просто докосне ръката на болния. Вирусите се разпространяват главно в случаите, когато носителят на самия бацил киха и кашля.Не е задължително обаче той непременно да кихне в лицето на здравия, тъй като последният може да се зарази и ако докосне предмет, който е бил преди това в ръцете на болния, след което да докосне носа или устата си. При голяма част от възрастните първите симптоми на заболяването се появяват само ден след самото заразяване, а през следващите пет дни то вече се и развива.
Част от симптоматиката на грипа са и стомашните проблеми.
Един от трима болни от грип може и да има стомашно-чревни проблеми, но в повечето случаи не става въпрос за основни симптоми на болестта.
Ако сте болни от грип, трябва задължително да „пазите“ леглото.Това също е възможно, но не е задължително. Човек може да изкара грипа и на крак, ако потърси лекарска помощ още при първите симптоми и чрез съответното лечение приглуши първите симптоми.
Ще „пипнете“ ли вирус, ако сте навън в студено време?Настинката и грипът се разпространяват лесно през зимния сезон, но те са две различни неща. Не може да се хване грип, ако се излезе на разходка в студено време, но може да се настине, ако човек не е облечен подходящо.
Витамин С в големи дози е сигурен начин да не се заразите с грип, както и да се излекувате по-бързо, ако вече сте боленРедовният прием действително дава ефект за доброто здраве на човек, но неговото влияние при предпазването от грип или при лечението му не е доказано.
Ако сте болни от грип, трябва ли да пиете антибиотици?Антибиотиците са безполезни при лечението на вирусите, които предизвикват грип.
Може ли човек може да хване грип от противогрипна ваксина?Ваксинацията срещу грип се прави с неактивен вирус, от който не може да човек да се зарази.
Наистина ли при грип най-доброто лечебно средство са пилешката супа и греяната ракия?Всяка топла течност помага срещу кашлица и болно гърло, но в пилешката супа няма някаква по-специална съставка. Алкохолът пък трябва да се избягва като цяло по време на грип.
20 яну 2015
956

Подобни новини