Пчелна отрова срещу СПИН

Учени от Вашингтонския университет са на мнение, че наночастици, които съдържат пчелна отрова, могат успешно да унищожат вируса HIV, причиняващ СПИН.Изследователите смятат, че направеното от тях откритие би могло да бъде приложено в организма под формата на интимен гел, предпазващ от заразяване и разпространение на опасния вирус, който причинява СПИН.В пчелната отрова се съдържа токсинът метилин, който може да бъде опасен в по-големи количества, но в по-умерени дози е способен да унищожи определени вируси и злокачествени туморни клетки.Направените изследвания показват, че натоварените с въпросния токсин наночастици не оказват каквото и да било въздействие върху здравите клетки, а единствено се ориентират към раковите такива, срещу които са и насочени да действат. Самият вирус HIV, причиняващ СПИН, е много по-малък по размери от наночастиците, което ще улесни и неговото по-лесно унищожаване от тях в организма.
За разлика от останалите медикаменти, които се използват за инхибиране репликацията на самия вирус, наночастиците са ориентиране към увреждане на неговата структура, за да се предотврати заразяването или разпространението.Разработването и прилагането на подобни интимни гелове ще позволи също така на много двойки, при които единият партньор е носител на вируса HIV, причиняващ СПИН, да имат поколение, както и да водят пълноценен интимен живот.
Използването на пчелната отрова при противораковите терапии не представлява някаква новост. Още през 2004 г. хърватски учени заявиха, че тя е подходяща в борбата и превенцията на злокачествените заболявания, което се потвърждава от направени от тях наблюдения.
Пчелната отрова е четвъртият продукт от пчелите, която представлява секрет от двете отровни жлези на насекомите. Тя е с много сложен химичен състав и притежава лечебни свойства, които могат да помогнат при редица заболявания, сред които ишиас, ревматизъм, невралгии, подагра, сенна хрема и много други.
За лечение с пчелна отрова се прибягва чрез различни начини на приложение, като най-старият начин е чрез директно ужилване.
28 окт 2014
1057

Подобни новини