Природни лекарства срещу грип и простуда

Студеното и непредсказуемо време през зимата често е основна причина за простуда. А сезонният грип е нещо, което много хора не успяват да избегнат. Ето и няколко изпитани с времето природни лекарства срещу грип и простуда.
Виното може да ви служи по-скоро като профилактично средство за предпазване от грип и простуда, тъй като засилва имунитета. Използва се също за лекуване на остра кашлица. Половин чаена чаша мед се разтваря в 1 литър вино. Преди всяко хранене приемайте по 1с.л. от лекарството.
Динджифилът има антисептично, антибактериално и противовирусно действие. Стимулира изпотяването и по този начин помага за изхвърлянето на токсините от организма. Освен това успокоява кашлицата и лекува болно гърло.При болки в гърлото приемайте по 1с.л. от 400г мед, разбъркан с 1ч.л. сух, стрит джинджифил, преди всяко хранене.
Пилешката супа е задължително лекарство при простуда и грип, защото ще зареди организма ви с необходимите хранителни вещества и витамини. Имайки предвид, че в момента имунната система е под напрежение и полезните съставки в тялото не достигат, продуктите в пилешката супа са идеалното антивирусно и антибактериално природно лекарство. Освен това с нея лекувате дихателните пътища.
Макар доста хора да твърдят, че солта е вредна за хората, всъщност при грип и простуда тя може да е много полезна, тъй като сгрява, прочиства дихателните пътища и снабдява тялото с минерали. Разтвор от сол и вода може да се използва при лекуване на хрема, а гореща вана за краката от топла вода и 1 шепа морска сол помагат да се стоплите и отпуснете.
Свинската мас присъства в голяма част от бабините рецепти за лекуване на грип и простуда. Основната прична е сгряващото действие, което има. Обикновено се прилага под формата на компреси или за разтривки.При простуда тялото на болния се разтрива със смес от 2с.л. свинска мас, 1/2ч.ч. мастика, 1ч.л. сода бикарбонат, 1ч.л. морска сол.
Цвеклото спада към зеленчуците, най-богати на витамини и минерали. Задължителен е за ежедневното ви меню, особено в сезон на грипове и вируси, тъй като подпомага функцията на отделните органи и прочиства организма. Достатъчно е да приемате сокове с цвекло, за да си изградите имунна защита. Миксирайте цвекло с ябълка и лимон, или цвекло с моркови, за да сте отново на крака. Не прекалявайте с чистия сок от цвекло, защото може да предизвикате обратен ефект.
Топлите чайове са задължителни при лечение на грип и простуда. Причината е, че сгряват, помагат ви да се изпотите, облекчават болките в гърлото, предотвратяват дехидратация и зареждат организма с полезни вещества.Препоръчваме ви чай от шипка, жълт кантарион, лайка, мента или иглика.
Черният пипер е изпитано средство от кухнята при лечение на простуда. Причината е, че подправката има способността да убива вирусите и да тонизира организма. При грип или простуда пийте греяно вино със счукан черен пипер.А при силна кашлица приемайте по 1ч.л. мед (100г), разбъркан с ленено семе (50г), едно индийско орехче и 25г счукан, черен пипер.
Възползвайте се от антисептичното действие на чесъна, когато сте болни от грип или простуда. Освен това чесънът служи за детоксикация на организма и освен, че изхвърля вредните вещества, зарежда тялото с витамин С.Чесънът се използва и за укрепване на имунната система, така че след боледуване да се възстановите по-бързо. Имайте предвид обаче, че не се препоръчва на хора, които страдат от язва или гастрит.
5 фев 2015
1163

Подобни новини