Противоепидемичните мерки в Софийска област

Затягат мерките в Софийска област. Решението беше взето на заседание на областния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Ограниченията влизат в сила от утре и ще важат до 24 октомври. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер. Спортните събития от държавния календар ще се провеждат без публика.
Кината и театрите ще могат да ползват само 30% от капацитета си за зрители. Те ще трябва да спазват дистанция от 1,5 метра и да използват само седящите места. Носенето на маски е задължително.
В търговските обекти ще се допуска само един човек на 8 кв. метра. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
Въвежда се и ротационно присъствено обучение за учениците от 1 до 12 клас. От утре до края на седмица в училищата ще бъдат класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас ще учат онлайн.
От 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г., класовете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 клас се обучават присъствено, а класовете 6, 8, 9, 11 и 12 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда.
Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи. Детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, затварят врати.
Сватби, кръщенета, погребения и други ще се провеждат в присъствието на най-много 15 души.
Преустановяват се посещенията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).
Няма да се провеждат и свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).
11 окт 2021
113