Шоколад против кашлица

Шоколадът е полезен не само за сърцето и за доброто настроение. Той е много ефективен и при справяне с кашлицата, показват резултати от ново изследване.
Британски учени чрез опити успяват да докажат, че благодарение на съдържащите се в шоколада теобромини, той има много по-добро противокашлично действие дори при сравнение с някои медикаменти, съдържащи кодеин – традиционна съставка на редица лекарства против кашлица.
Шоколадът съдържа вещества, притежаващи силно изразен противокашличен ефект, който превъзхожда дори някои от класическите медикаменти, прилагани в лечението на кашлицата. Това е заключението на британски учени от Университетския колеж в Лондон (University College London).
Опитите показват, че теоброминът, съдържащ се в шоколада, при прилагане в качеството на средство за кашлица действа няколко пъти по-ефективно, отколкото смятания по традиция за най-ефективен препарат кодеинът.
Освен това, теоброминът, за разлика от другите препарати за кашлица, практически няма странични влияния върху сърдечно-съдовата и нервната система. Механизмът на неговото действие е свързан не с потискане на центъра в главния мозък, който е отговорен за кашлицата, а с понижаване активността на блуждаещ нерв, който предава информацията от рецепторите на дихателните пътища към мозъка.
18 фев 2015
3266

Подобни новини