Скъпото удоволствие от модерната храна

Около 70% от имунните ни клетки се намират в храносмилателната система и по този начин те са в директен контакт с храната, която ядем всеки ден.
Логично е, че ако даваме на тялото си лоша храна системно, това може да има нежелани последствия за имунната система.Ако имунната система е заразена от бактерия в храната или пък засече храната като алерген (особено заради изкуствените добавки в преработените храни), може да се задейства алармата за възпаление.
Възпалението е начин на тялото да се справи с нарушителите като част от оздравителните му процеси. Но какво се случва, ако предизвикваме непрекъснато възпаление (не променяме лошите хранителни навици)? Създаваме корени за много болести.Прекалената консумация на прости захари може да доведе до дисбиоза и увеличено производство на възпалителни цитокини; изкуствените подсладители са потенциален фактор за възпаления в червата; рафинираната сол може да влоши автоимунните заболявания.
Дисбиозата (дисбактериозата) е състояние, в което патогенните организми в тялото се увеличават, а полезните микроорганизми – намаляват. Симптомите могат да бъдат различни (отпадналост, нетрудоспособност, безпокойство, изменения в количеството и качеството на чревните ензими и др).
Необходи,о и наложиелно е да сведем до минимум употребата на преработени храни, да се стараем да ядем пресни сезонни плодове и зеленчуци,като внимаваме откъде пазаруваме месо и риба.Някои от вас сигурно ще кажат: „То и месото е заразено, и зеленчуците са с нитрати и т.н.“ и най-вероятно ще бъдат прави.Въпреки това едва ли е едно и също да си купиш прясно месо, което да смелят на кайма пред теб, и да вземеш готова кайма от витрината. Едва ли е едно и също да си купиш картофи, които да изпечеш на тънки резени във фурната, и да купиш пакет чипс. Едва ли е едно и също да направиш домашен десерт с пресни и сушени плодове, и да се подсладиш с купешката торта от близкия супермаркет.
Преработените храни (пакетираните храни с дълъг срог на годност и безкраен списък с хранително съдържание) вредят на здравето.Те могат да доведат до пристрастяване и преяждане. Истинската и пълноценна храна (богата на макро- и микроелементи) носи на тялото полезни вещества. Преработената храна е лишена от тях - създава чувство на удоволствие, но то не е подплатено с полезност;затлъстяване;нарушение в баланса на вътрешната среда, вследствие на което се наблюдават: необуздани пристъпи на глад, храносмилателни проблеми, болести, дисбактериоза;депресии и промени на настроението вследствие влияние върху хормоните.
Все по-често ставаме свидетели на етикети, в чиито хранителни съдържания виждаме дълъг списък с номера. Някои от тях са безвредни, но други могат да бъдат опасни за здравето.Избягвайте продукти, които съдържат трансмазнини, високо съдържание на рафинирана сол и захар.
Ако искате да сте здрави, не прекалявайте с преработената храна.Няма нищо фатално в това, от време на време да си позволите нещо вредно, но нека това да не е ежедневие. Нека в диетата ви да преобладават непреработените храни.Намалете консумацията на захар и рафинирана сол (заменете я с хималайска или морска сол).Осигурявайте си храни, богати на пробиотици и пребиотици.
Избягвайте да пазарувате в големи хранителни магазини, когато сте гладни и/или когато сте с малки деца. Обърнали ли сте внимание, че най-вредните храни са разположени по рафтовете на касите и на нивото на детските очи? Няма нищо случайно. В много хранителни вериги зеленчуците, плодовете, ядките, пресните меса и риби са по периферията, а в центъра са чипсовете, вафлите, консервите, тортите и т.н.
Бъдете информирани и обръщайте внимание на храната си. Много често ни казват: „Какво се пазиш толкова – веднъж се живее; яж всичко.“
Да, веднъж се живее, но нали има значение как? Нека изживеем живота си колкото е възможно по-пълноценно.
5 фев 2015
1041

Подобни новини