Цвета и формата подсказват какво лекуват

Можем ли да съпоставим външния вид на плодове, зеленчуци и билки с някои части от телесното ни устройство, както и това дали те спомагат за лекуването му и подобряват дейността му.Възможно ли е самата природа, чрез своите форми и цветове да ни подсказва кое и как да използваме умело за да си помогнем.
Да започнем с морковите. Разрязан на шайби, той наподобяват формата на човешко око и наистина, науката отдавана е доказала, че те подобряват зрението ни, благодарение на високото си съдържание на бета-каротин. Добър помощник е и в борбата с акне, астма, инсулт и други.Нека преминем към доматите – той има форма и цвят подобни на тези на сърцето ни. Те са богати на ликопен и нерядката им употреба в кухнята нормализира нивото на холестерола, регулира кръвното ни налягане – с две думи домата е от помощ за дейността на сърцето.Орехите са всеизвестни като храна, незаменима за мозъка, подобен на черупковата му част. Тъй като отдавна са прославени не само като ядиво, а и като лек, може да се ползват и за лечение на атеросклероза, кариес на зъбите, анемия и други.
Подобен на бъбрек, зрелия фасул пък укрепва именно тези органи, като възпрепятства възпаленията и подсилва дейността им. Той е полезен и като храна при болни от диабет, защото спомага за редуцирането на кръвната захар.Разполовени на две пък гъбите навяват асоциации с ушната мида. Те наистина повлияват добре на слуха и запазват ушите от различни видове възпаления или инфекции.Гроздето и неговата прилика с левкоцитите пък ни кара да се замислим за поразителната прилика на действието им спрямо организма ни – подсилват защитните функции срещу инфекции или чужди тела.Целината пък от своя страна наподобяват костите или ставите в човешкия организъм. Тя е с богато съдържание на натрий, така необходим и за костната ни система. Препоръчва се консумацията и в сурово състояние, тъй като при топлинната и обработка се губят редица от ценните и качества.
27 яну 2015
918

Подобни новини