Умора на очите при работа с компютър

Доколко опасни са компютърните монитори за зрението? Множество пациенти се обръщат към офталмолозите с оплаквания от парене, зачервяване и други неприятни усещания в областта на очите след работа с компютър.
Американската Академия по офталмология (American Academy of Ophtamology) съобщи, че последните изследвания, проведени в няколко държавни лаборатории на САЩ, свидетелстват за ниското ниво на опасното за очите йонизиращо ( тип рентгенови лъчи) и нейонизиращо (ултравиолетово) излъчване от екраните,
което е много по-малко в сравнение с излъчването, продуцирано от лампите за дневно осветление например.
Тези дози ултравиолетови лъчи не могат да предизвикат катаракта дори при въздействие в продължение на целия живот, твърдят специалистите. Понякога след работа с компютър възниква усещането за “оцветяване” на черно-белите предмети. Това не е признак за заболяване, а особеност на нормалното зрение - т.нар. ефект на Маккалах, при който предметите се оцветяват в цветове, допълнителни към тези, които са доминирали на екрана.
Продължителната работа с компютър може да предизвика раздразнение на очите (зачервяване, сълзи или сухота на роговицата), умора (обща умора, болка и тежест в очите и главата), трудности при фиксиране на зрението. Възможни са също болки в гърба и мускулни спазми.
Въпреки, че умората в очите е неприятна, това не означава, че по-нататъшната работа с компютър може да нанесе вреда на зрителния орган. Необходимо е да направим работното си място по-удобно, както и да използваме специални очила, препоръчани от офталмолог.
Практиката показва, че правилната организация на работното място намалява риска от умора на очите. Най-удобно е мониторът да се разположе малко по-далече, отколкото при обикновено четене. Горният край на екрана трябва да бъде на нивото на очите или малко по-ниско. Листовете с текст трябва да се разполагат колкото се може по-близо до екрана, за да се избегнат честите движения на очите и главата при пренасяне на погледа.
На екрана не трябва да има резки контрасти (светло-тъмно). Ако не може да се промени светлината в помещението, трябва да се използва “козирка” за монитора или защитен екран. Екранът на компютъра събира прах, също както този на телевизора. Затова е добре редовно го избърсвайте с антистатичен разтвор.
И най-важното - не забравяйте за себе си. При работа с компютър е необходима редовна почивка, тъй като еднообразната поза е уморителна за очите, шията и гърба. Не забравяйте от време на време да мигате - това предотвратява сухотата в очите и като следствие - умората.
3 окт 2013
1233

Подобни новини