Влиянието на захарта върху здравето ни

Екип от учени от Massachusetts General Hospital заедно с изследователи от университетите Харвард и Тафтс създават модел за изследване на влиянието на захарта върху здравето на народа и какъв би бил ефекта, ако се намали нейната концентрация с 20% в храните и напитките.
В изследването участие взимат над 100 здравни организации от 2018 г. насам, като засега от националната инициатива за намаляване на солта и захарта (САЩ) са обявени различни хранителни продукти от 15 категории, които могат да бъдат повлияни. От инициативата твърдят, че много производители доброволно се съгласяват плавно да намалят концентрацията на захар в продуктите си.
Защо е проблем захарта? Консумацията на големи количества захари с храната и напитките драстично увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания, които са номер 1 причина за смъртност в световен мащаб. Статистиките сочат, че броя на хора с диабет ежегодно нараства, като в САЩ всеки втори има диабет или предиабет или страда от кардиоваскуларно заболяване. Хората с по-нисък стандарт на живот са значително по-засегнати.
Според д-р Мозафариян, участник в проучването, това е най-очевидната субстанция в храните, която трябва и може да се редуцира. „Време е за въвеждане на национални политики, целящи намаляване на консумацията на захари, тъй като това за по-малко от десетилетие може да подобри здравеопазването и средствата, които се инвестират в него.
За въвеждането на подобна политика обаче е нужно съдействието и на управляващите органи в различните държави, които да проследяват и процеса на произвеждане, докато се постигне нужният резултат. Намаляването би довело до много по-обещаващи резултати от досега наличните изисквания за отбелязване на продуктите с добавена захар или забраняването на захарните напитки в училищата.
Според резултатите от проведеното изследване, около 10 години след въвеждането на такава държавна политика, се очаква в САЩ да бъдат спестени над 4 милиарда долара за здравеопазване и над 100 милиарда долара за живота на текущото възрастно население (възрасти от 35-79 години).
От друга страна, това ще намали и загубите вследствие на инвалидизиране на работното население от различните болести, чиито риск се увеличава заради допълнителните захари в храните. Посочените позитиви са със занижени стойности, тъй като проучването е направено консервативно, но дори и малка промяна в тази посока би довела до големи печалби за икономиката и здравето на населението.
26 окт 2021
326

Подобни новини