За хигиената в кухнята

Домакините трябва да знаят как да приготвят сурови храни, за да избегнат разпространението на микроби и бактерии.
Трябва да спазвате някои хигиенни правила в кухнята.
Мнозинството хора смятат, че суровото пилешко месо е най-рисковата храна и от него се получават най-много натравяния, но бактерии има и по корите на плодовете и зеленчуците. Измивайте основно и изплаквайте кората на дините, пъпешите, тиквите и други храни, чиито кори не се ядат, за да отстраните бактериите, които могат да проникнат във вътрешността им докато ги разрязвате.
Много малко хора използват термометър за храна, но с него ще сте сигурни, че сте обработили достатъчно храната, за да убиете бактериите. Температурата, при която се готвят свинското и агнешкото месо, трябва да достигне 68 градуса, при говеждото 71, а при пилешкото 74 градуса.
Почиствайте кухненските гъби
Три от четери кухненски гъби и парцали дават положителна проба за потенциално опасни бактерии, показва проучване. Слагайте гъбичките в миялната машина, включително на програма изсушаване и ги сменяйте често.
Използвайте 2 различни дъски за рязане
Определете една дъска за рязане на месо, а друга за зеленчуци. Така бактериите от суровото месо няма да се пренесат в салатата. По същата причина използвайте отделни ножове за рязане на месо и зеленчуци.
Стерилизирайте хладилника
Не почиствайте хладилника само отвън. Веднъж в месеца измивайте чекмеджетата в хладилника с гореща вода и сапун, изплаквайте с топла вода и подсушавайте с кърпа.
Мийте основно ръцете си
Това е основното действие срещу разпространението на микробите. В продължение на 1 минута търкайте ръцете от двете страни и между пръстите и след това ги изсушете много добре.
10 окт 2013
1241

Подобни новини