За и против почистващите препарати

Сапунът и водата са достатъчни в повечето случаи за почистване и хигиенизиране на дома.Употребата на твърде много почистващи агенти може да е опасна, а не полезна, предупреждават американски специалисти.
“Много от почистващите средства са подходящи за употреба само ако помещението е добре вентилирано, защото съдържат опасни вещества, които увреждат дробовете, очите и кожата”, твърдят учени от Университета на Сейнт Луис.
“В повечето случаи те дори не са необходими. Задайте си въпроса: колко мръсотия се събира всъщност в къщи и не е ли прахът това, което преобладава? Ако е така (а най-често това е вярно), прахосмукачката плюс измиване с вода и малко сапун са съвсем достатъчни да убият повечето микроби”.
Специалистите съветват още, при съмнения за повече замърсяване, особено с банята и кухнята, да се използва разтвор с белина (1 част белина и 9 части вода), с който да се обработват повърхностите и след 20-ина минути да се измива: “Това убива салмонелата и стафилококите, които са най-честите бактерии в дома”.
Друго важно предупреждение е да не се смесват различните препарати за почистване, защото може да се получи силно отровна смес.
18 ное 2014
1250

Подобни новини