Covid19 в момента е национално бедствие

“Безспорно това е най-тежката от преживените досега вълни. Делта вариантът е много по-заразен от предишните. За съжаление се оказа и много по-смъртоносен.” Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща в Министерството.
Ситуацията с коронавируса в страната е критична и ще продължи да е такава в следващите няколко седмици, допълни той.
Д-р Кацаров бе категоричен, че настоящата ситуация с високия ръст на заболели от Covid-19, не е само здравна криза, а национално бедствие.
Здравната система няма да издържи на четвъртата вълна на вируса без участието на обществото, на всички нас като граждани, каза още Стойчо Кацаров.
„Можем да излезем от тази криза. Носете ги тия проклети маски. Ограничете контактите си в следващите няколко дни. Следващите няколко седмици не излизайте, ако не е крайно необходимо. Дезинфектирайте, проветрявайте, спазвайте дистанция.
Най-важното нещо - ваксинирайте се. Ваксинирането е това, което ще ни извади трайно от това бедствие.“, призова здравният министър.
Към апела на здравния министър се присъединиха и представители на Лекарския, Зъболекарския и Фармацевтичния съюз, специалисти по здравни грижи и членове на неправителствени организации.
Вижданията си пръв посочи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров:
“Ниските нива на ваксинация в голяма степен се дължат на лекари с политически цели, които разпространяват информация, с която да привлекат общественото внимание.
Над 90% от колегите твърдят, че ваксините помагат и са спасили човечеството от много тежки заболявания в миналото. Не се идентифицирам с тези, които твърдят неща, които носят само страдания и смърт.
Нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните две години. Никой не лежи фиктивно, по желание, напротив - всички се молят да бъдат изписани здрави и без усложнения.
За съжаление обаче разликата от това дали ще имаш временен дискомфорт от ваксината или ще бъдеш изписан след 10 или 15 дни от Covid отделенията е, че някои хора загиват по време на изписването или след това. Именно заради усложненията, които са невидими.”, завърши д-р Маджаров.
“Страхът се бори със знание”, заяви проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Това знание трябва да се предостави и от лекари, и от фармацевти, и от лекари по дентална медицина, специалисти по здравни грижи по един изключително достъпен и разбираем начин, подчерта тя.
„И ние трябва да изтръгнем хората от този порочен кръг на дезинформация“, допълни проф. Сербезова.
Лекарите по дентална медицина ежедневно са застрашени от заразяване, коментира д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз.Над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. Всички работят на първа линия точно над входовете на инфекцията, обясни д-р Шарков.
“Единственото, което може да ни спаси е ваксинацията.”, заяви в заключение той.
Представителите на всички здравни организации се изправиха и хванаха за ръце в знак на съпричастност след края на срещата.
2 ное 2021
107

Подобни новини