Поставяне на бустерна доза ваксина

Няма никакво съмнение в ефективността на ваксините срещу Делта варианта на коронавируса, макар че тази ефективност е намалена. Няма и никакви съмнения в надеждността и ефективността на четирите одобрени за използване в ЕС и в България ваксини срещу Covid-19".
Това обясни пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен, имунолог и ректор на МУ - Пловдив.
Проф. Мурджева каза, че периодът на изчакване за ваксиниране след преболедуване e най-рано след шест месеца.
"Това е е експертното мнение на Консултативния съвет по ваксинопрофилактика. Има безспорни научни доказателства, че при повечето хора след преболедуване се образуват специфични антитела и имунни клетки срещу вируса, които траят дори повече от 6 месеца. Но дори да се ваксинират хората след 3 месеца, това не е проблем. Нашите данни сочат, че най-добрият имунен отговор е преболедувал и ваксиниран - тези хора имат по-добра защита от само преболедувалите или пък само ваксинираните", поясни още имунологът.
Според проф. Мурджева третата бустерна доза се поставя също 6 месеца след втората доза, но при хора със силно отслабена имунна система (СПИН, онкоболни, транплантирани, на хемодиализа, на кортикостероидна терапия).
"Трайността на ефекта от ваксините е 6 месеца. Препоръките са при тези хора с отслабен имунитет след 6 месеца да се постави третата доза", каза още проф. Мурджева.
Проф. Мурджева уточни, че преболедувалите хора с висок процент на антитела може да са спокойни, защото те са защитени и могат да не бързат да се ваксинират.
15 окт 2021
360

Подобни новини