Делта вариантът е два пъти по-заразен

При вариант Делта на COVID-19 се наблюдава значително повишаване на нивата на заболеваемост във възрастовата група до 19 години. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на инфекцията и смърт, включително и при заразяване с Делта варианта.
Делта е над 2 пъти по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на инфекцията. Затова възрастните хора, тези с хронични и придружаващи заболявания, неваксинираните и лицата, които не спазват общите противоепидемични мерки за спазване на дистанция, носене на предпазна маска и др., са по-податливи на заразяване. При тях значително се повишава и рискът от тежко протичане на заболяването.
Колкото по-висока е степента на предаване, толкова по-висок е рискът от заразяване със SARS-CoV-2 на обществени места със струпване на много хора. За предпазване от заразяване е необходимо да се избягват места с концентрация на много хора, както и да се спазва физическа дистанция от 1.5 м.; да се носи защитна маска за лице на публични места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране е невъзможно, припомниха то пресслужбата.
Други мерки, които е необходимо да се вземат, са проветряване на помещенията в дома и на работното място, миене на ръцете си със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце на спиртна основа.
От МЗ отново призоваха хората да се ваксинират.
3 ное 2021
443

Подобни новини