Диагностично свързани групи

Очаква се до края на годината ще бъде решено дали България ще въведе диагностично свързаните групи като метод за финансиране на болниците, съобщиха от здравното министерство.Замяната на сегашния механизъм за плащане по клинични пътеки се подготвя от близо 12 години, а през 2010-а беше закупено и ноу-хау за 3 млн. евро.
До дни страната ни трябва да получи доклад от Световната банка, в който да ни препоръча механизъм за въвеждане на диагностично свързаните групи. Според проф. Петко Салчев, директор на дирекция \"Класификационни системи\" в Националния център за обществено здраве и анализи, само шест до девет месеца са нужни за въвеждането на системата, ако се вземе политическо решение.От Световната банка бяха уредени парите. Сега ние поддържаме на мускули самата система, но имам резултатен алгоритъм, имаме създадена инфраструктура, имаме методиката за изчисляване, но няма политическо решение за въвеждане, заяви Салчев.
Професор Салчев смята, че новата система за заплащане няма да повиши драстично разходите в системата, каквито опасения съществуват, тъй като ще направи невъзможни злоупотребите, които се случват в момента.
6 фев 2015
1122

Подобни новини