Европейски пари за спешната помощ

Точно колко пари ще получи България от ЕК за Спешна помощ и каква част ще бъдат използвани през тази година ще стане ясно през март, заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред БНТ по повод факта, че България е получила зелена светлина от ЕК за 85 млн. евро, които ще отидат за спешната помощ в страната. За успешно приключилите разговори с ЕК съобщи вчера министърът на здравеопазването Петър Москов. Днес заместникът му Ваньо Шарков обясни, че последната среща с представители на ЕК е била в четвъртък, по време на която министър Москов е защитил проекта.
Средствата, които ЕК отпуска на България, ще гарантират по-добра и по-качествена спешна медицинска помощ в страната чрез обновяване на автопарка чрез нова модерна апаратура и техника, като така ще се намали и недостатъчната кадрова обезпеченост на центровете, коментира още Шарков.По думите му идеята е да се започне още от тази година с обновлението, като се гонят няколко цели. \"За нас основен измерител на това дали сме успели, не е това дали сме успели да получим парите от Европейската комисия. Основен измерител е в страната да няма място, в което линейката да стига за повече от 30 минути”, каза Шарков.
Той обясни, че това, което иска да направи министерството, е насочено в три основни посоки – обновяване на автопарка - очаква се да се купят 400 нови линейки, подмяна на обзавеждането в тези линейки и апаратурата в тях, и преобразяването на центровете за медицинска помощ, така че в тях да може пациентите да остават за 24-часово наблюдение.От парите, отпуснати от ЕК за спешната помощ, няма да се отделят за заплати на спешните лекари, каза още Шарков. Той припомни, че тази година вече е започнало 20% увеличение на фонд “Работна заплата” в системата на спешната медицинска помощ. Идеята е в рамките на следващите 5 години да има такова увеличение в началото на всяка година и това да допринесе за по-добрата кадрова обезпеченост, посочи заместник-министърът.Министерството на здравеопазването ще работи и по други оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси” и „Иновации и конкурентоспособност”, за да финансира част от специализациите на младите лекари и за включването на парамедиците в системата на спешната медицинска помощ, уточняват от МЗ.
9 фев 2015
1446

Подобни новини