Неотложните реформи пред здравеопазването

За страната ни здравната карта ще бъде факт до лятото. В това ни уверява министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на дискусия на бранша на тема „Неотложните реформи пред здравеопазването. А сега накъде?\".
Ресорният министър обясни подробно пред лекари как точно ще бъдат осъществени подготвените реформи в сектора от страна на кабинета „Борисов 2\". Москов се зарече, че дългоочакваната здравна карта на България, в която ще бъде записано в кой град от какви болници има нужда, ще бъде готова най-късно преди лятната ваканция на 43-тото Народно събрание.Министърът на здравеопазването изтъкна още, че ще бъде изготвена и задължителна карта на спешната помощ, което е ангажимент на държавата.Петър Москов обърна специално внимание на реформите по отношение на Спешната помощ, като се обяви за промяна на цялата система.
\"Със заложените мерки в бюджета на Министерство на здравеопазването има 20% увеличение на заплащанията на служителите в Бърза помощ\", похвали се здравният министър и обеща, че финансовият ангажимент на правителството е дългосрочен. 400 нови линейки пък ще успее да купи министерството с европейски пари по Оперативната програма „Региони в растеж\", като за тази цел са заделени 157 млн. лева. Кабинетът пък ще закупи със свои пари още 200 нови линейки.
Mинистър Москов си е поставил като задача и ремонта в центровете за спешна помощ, като идеята е сегашните места, които се използват само за почивка на лекарите и за смяна на екипите, да бъдат оборудвани и с легла, за да може там пациентите да останат под наблюдение и дори да получат начална диагноза.
11 фев 2015
1256

Подобни новини