Холелитиаза

Жлъчнокаменната болест, наричана още холелитиаза, е свързана с образуването на камъни в жлъчния мехур. Жлъчнокаменната болест засяга пет пъти повече жените отколкото мъжете.
Жлъчният мехур е „продължение“ на черния дроб. В жлъчния мехур се събира жлъчен сок (жлъчка), който е необходим за разтварянето и смилането на мазнините.
Образуването на камъни в жлъчния мехур е свързано с нарушена консистенция на жлъчния сок, който е жизнено важен за смилането на поетата от нас храна. Когато някои от веществата, които образуват състава му, увеличат количеството си, тогава започва и процесът на образуване на камъни. Камъните в жлъчката може да бъдат образувани, без да предизвикват осезаеми симптоми, но в повечето случаи повлияват нормалното й функциониране и водят след себе си възпаления и други неразположения.
Жлъчнокаменната болест не винаги има обяснение за появата си, но е установена връзка между начина на живот, общото здравословно състояние на човек и появата на болестта. Затлъстяването и диабетът са сериозна предпоставка за развитие на жлъчнокаменна болест, поради повишено ниво на холестерол. При по-пълните хора чисто физическите особености застрашават правилното функциониране на жлъчката поради притискане. Поради същата причина жлъчнокаменната болест се появява често при бременни жени. Неправилното хранене и прекалената консумация на алкохол може да доведат до това заболяване, тъй като те натоварват организма и предизвикват хиперобразуването на вещества, които по принцип са в по-малки количества в жлъчката.
Хормоналният дисбаланс и нарушената обмяна на веществата също може да доведат от камъни в жлъчния мехур.
Най-често проявите на жлъчнокаменната болест са свързани с болка, парене и неразположение в дясната половина на корема и най-вече в областта на дясното подребрие. Симптомите най-често се засилват след консумация на тежка и мазна храна, която натоварва обмяната на веществата. Сутрин е възможно чувство на гадене и горчив вкус в устата.
Жлъчните кризи са остри и много неприятни. Те се характеризират със силна болка в дясната част на корема, която се разпространява към гърба, ръката, кръста. Променя се консистенцията на урината.
Още при първите симптоми на неразположение, се обърнете към лекар, за да ви постави диагноза. Не решавайте моментално, че става въпрос за жлъчнокаменна болест, защото причината за болката в дясно може да е друга, като например възпален апендикс.
В зависимост от големината на камъните и неразположението, което ви предизвикват, лекарят ще прецени какво лечение да предприеме. Първоначално се пристъпва към специална диета, която изключва прекалено мазни и тежки храни. Правилният хранителен режим е съчетан с медикаменти, които имат за цел да спомогнат изхвърлянето на камъните от организма, след като бъдат разтворени. Възможно е и специално инжектиране на медикамент, като при този метод лечението е доста по-бързо. В някои по-тежки случаи се преминава към оперативно лечение за премахване на жлъчния мехур.
Ако жлъчнокаменната болест е в следствие на друг здравословен проблем, то трябва да се заемете и с неговото отстраняване, тъй като локалното лечение на жлъчния мехур няма да ви помогне дълго.
Народната медицина препоръчва някои билки за лечение на жлъчнокаменната болест. Сред тях са листа от лютива мента, корени от цикория, , стръкове от змийско мляко, стръкове от бял равнец, кимион.
При всички случаи самолечението е опасно и преди да предприемете каквото и да е, трябва да се обърнете към специалист.
25 окт 2011
1705

Подобни новини