Изненадващо откритие за Витамин C

Изследователи от медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк установиха, че витамин С унищожава бактерията, причиняваща коварната туберкулоза
До невероятното откритие учените стигат почти случайно, докато разглеждат устройството и растежа на въпросната туберкулоза, както и начина, по който тя става резистентна към лекарството изониазид.Изследователи от медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк установиха, че витамин С унищожава бактерията, причиняваща коварната туберкулоза
Първоначално учените вкарват въпросния медикамент и цистерин, който представлява окисляващ агент, очаквайки, че с времето бактерията на туберкулозата ще стане устойчива към лекарството. Това обаче изобщо не се случва, тъй като тя най-неочаквано умира.
Когато констатират този изненадващ факт, учените решават незабавно да извършат и втори подобен опит, като този път обаче окисляващият агент цистерин е заменен с друг такъв, а именно витамин С, но и в този случай бактерията на туберкулозата е магически унищожена.
Следва и трети опит, като този път е включен един резистентен вид туберкулоза, който обаче също е унищожен за сравнително кратък период от време.
Получените изненадващи резултати от трите опита карат учените да се надяват, че направеното от тях откритие ще допринесе за създаването на евтини и още по-надеждни медикаменти за лечение на коварната туберкулоза.
Туберкулозата е хронично възпалително заболяване, което засяга основно белите дробове, но може също така да порази и централната нервна система, лимфните възли, ставите, костите, храносмилателната система и дори кожата. Тя се причинява от бацила на Кох, който се дели на пет основни подтипа, като тези, които поразяват човека, са говеждият и човешкият. Лечението на туберкулозата е медикаментозно.
Преди няколко години британски изследователи заявиха, че и витамин D предпазва също от туберкулоза. В изследване, в което участват 131 човека, се установява, че дори еднократен прием на витамин D може да потисне растежа на бактерията, причиняваща заболяването. Именно витамин D е използван за лечение на туберкулозата преди да бъдат открити антибиотиците.
Получените обнадеждаващи резултати карат учените да вярват, че е възможно да се разработи една универсална терапия, базирана на различни медицински открития по света.
4 ное 2014
1209

Подобни новини