Лабиален херпес

Херпес на устните (лабиален херпес)е инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Съществуват различни видове херпес, които се проявяват на отделни части от тялото. Какво трябва да знаем за един от най-безобидните - херпес на устните?
Херпесът, който се появява на устните, е предизвикван от вируса на обикновения херпес. Вирусът на обикновения херпес има два основни типа - вирус от тип едно засяга най-често устните и устата, а вирус от тип две – гениталиите. Обикновеният херпес се проявява с мехури по кожата, които се пукат и образуват ранички. Херпесът на устните се нарича още лабиален херпес или кожен херпес.
Заразяването с вируса на обикновения херпес не е никак трудно и може да се случи още в детска възраст. Първата среща на херпесния вирус с организма протича като заболяване – висока температура, втрисане, подуване на лимфните възли. Всички симптоми са придружени с типичните кожни ранички, които са повече от обикновено. След тази първа среща на организма с херпесния вирус се изграждат антитела, които значително облекчават симптомите при следващи прояви на херпеса.
Херпесът на устните се предава чрез контакт със заразено лице като не е задължително в този момент носителят да има херпес. Той може да е носител на вируса и да го предаде чрез целувка или използване на едни и същи прибори. Вирусът на обикновения херпес може се предава чрез слюнка, лигавицата на очите, полови секрети, разранени ранички в следствие на херпес. Въпреки това по-лесно може да се заразим от човек, който в момента има активен херпес. Веднъж попаднал в тялото, вирусът на обикновения херпес не може да бъде излекуван напълно, човек си остава негов носител. По-голямата част от човечеството е носител на вируса на обикновения херпес, тъй като контакт със заразено лице е почти сигурна гаранция, че вирусът ще се предаде.
Вирусът на херпес е в латентно състояние в организма ни през по-голямата част от времето. Появява си в моменти на спадове на имунната система. Обикновено херпесът на устните са появява на приблизително едни и същи места.
Популярно название на херпеса на устните е стресница. Хората често свързват появата на херпеса с моментите на стрес и преумора, защото точно в такива периоди имунната система рязко спада и се появява лабиален херпес. Всички причинители на понижаване на имунната система е възможно да отключат появата на херпес на устните. През летния сезон продължителното излагане на слънце също може да е причина за появата на херпес.
Херпесът на устните е най-често срещаното проявление на обикновения херпес. От него боледуват деца и възрастни. След спад на имунната система, носителят на вируса усеща леко дразнене в областта на устната, което до няколко часа се засилва и се появява белезникаво мехурче. Това състояние на херпеса трае няколко дена, като болният усеща специфично дразнене от мехурчето, което е пълно с течност. Много е важно да не се пука или разчесва, защото така се увеличава многократно опасността да се появят нови херпеси около заразеното място и периодът на активност на херпеса ще продължи по-дълго. След няколко дни мехурчето се превръща в кожна язвичка, която постепенно засъхва и зараства, покрива с коричка. Целият период – от появата на мехурчето до пълното зарастване трае най-малко десет дена, а в някои случаи може да продължи дори месец. При хора с по-слаба имунна система херпесът на устните може да се появява системно и да създава неудобства в нормалния начин на живот.
Съвременната фармация е създала редица медикаменти, които помагат за по-бързото оздравяване на раничките на херпеса и предотвратяват появата на нови мехурчета. Ако се появява рядко, херпесът на устните е по-скоро козметичен проблем, с който трябва да се примирим. Появата на херпес на устните сама по себе си не е здравословен проблем, тя индикира отслабени защитни сили на организма. Борбата с честата поява на херпес на устните е идентична със здравословния начин на живот. Трябва да се стремим да поддържаме високо нивото на имунната си система и да избягваме стресовите ситуации. Методи, които се борят не само срещу херпеса, но и срещу редица заболявания.
14 мар 2012
2079

Подобни новини