Молекулите в марихуаната срещу хроничния стрес

Марихуаната може да се използва за третиране на депресия вследствие на дълъг период на стрес, сочат данните на ново проучване.
Според учените молекулите, които се намират в марихуаната, помагат за облекчаване на депресията, свързана с хроничния стрес. Ендоканабиноидите са съединения, които естествено се секретират в мозъка и засягат двигателните, познавателните умения, емоциите и поведението.
Учените установяват, че дългосрочният стрес понижава тяхното синтезиране в мозъка, което води до появата на депресия. Ендоканабиноидите са подобни на химикалите, които се намират в марихуаната и активните й вещества делта-9-тетрахидроканабинол (THC). Канабисът може да се използва за възстановяване нивата на ендоканабиноидите в мозъка, поясняват учените. Тези резултати са в разрез с предишни, които свързват употребата на марихуана с повишена изява на депресия, чувство на тревожност, психоза и шизофрения.
От данните на последното проучване не става ясно коя форма на марихуана в най-голяма степен може да облекчи този вид депресия.Изследователите допълват, че следващата стъпка е да се установи дали екстрактът канабидиол може да възстанови нормалното поведение сред животински организми, без да доведе до зависимост.
12 фев 2015
1240

Подобни новини