Опасна за здравето хранителна добавка

Досещаме ли се защо храните по рафтовете в магазина остават свежи месеци наред без да се развалят и имат чудесен вкус?
Причината е в една от добавките, които се влага в почти всички хранителни продукти в търговската мрежа.
Мононатриевият глутамат, известен още като Е621 се среща най-вече в колбасите и месните продукти и дори в охладените меса. Действието му прави храната свежа, вкусна и…опасна за здравето.
Това не е единствената добавка, която консумираме с храните, които купуваме, но според последните проучвания по въпроса , е една от най-опасните за здравето.
Мононатриевият глутамат се среща най-вече в колбасите и месните продукти
Добавките от групата на глутаматите действат като наркотик върху мозъка и карат човек да иска още и още от храната съдържаща добавката. След редовна употреба на храни съдържащи монинатриев глутамат, храна без добавката изглежда безвкусна.
Редица проучвания показват,че редовната употреба на добавката води до сериозни проблеми с ретината. Експерименти сочат, че дългосрочната употреба на храни съдържащи Е261 води до намаляван не умствените способности.
Храните предлагани в китайските ресторанти са едни от най-предпочитаните именно поради големите дози монинатриев глутамат, които съдържат. Именно поради тази причина те са толкова апетитни и вкусни.
Освен в месата опасната добавка се среща и в лютеници, консервирани храни, сосове и подправки, замразените храни за микровълново фурна, чисп, сухи супи и много други. Целта отново е подобряване на вкуса и удължаване срока на годност на храните.
Всъщност идеята за използването на мононатриевият глутамат като хранителна добавка идва не от САЩ, както повечето хора предполагат, а от Япония.
Кикунае Икеда от Токийския имперски университет извлича добавката като кристализира бульон от водорасли.
Въпреки че мащабно проучване от 2007 година не доказва вреди от добавката, няма спор в това, че не всички хора реагират еднакво консумирайки храни съдържащи мононатриев глутамат.
25 мар 2014
1048

Подобни новини