Полезната за диети тиква

Разнообразието от витамини и минерали, които се съдържат в тиквата, я правят един от популярните лекове, прилагани в народната медицина. В нея се съдържат големи количества каротин и витамини, като меката й част е един от най-богатите източници на витамин D, който подобрява жизнената дейност на тялото, като едновременно с това засилва растежа на клетката.
Целулозата, на която тиквата е източник, подсилва защитните сили на отслабналия организъм, поради което консумацията на тиква се препоръчва по време на профилактично или лечебно хранене.
Изобилието от медни и железни соли и фосфор, което тиквата осигурява, действа положително на съдържанието на кръвта, което също в една или друга степен се повлиява от ограничения прием на хранителни вещества по време на диета. Малокръвието и атеросклерозата също се избягват чрез редовния прием на тиква.
При смущения в черния дроб и бъбреците тиквата отново идва на помощ.
За тези, които спазват диета, може би най-съществената полза от тиквата се крие в това, че тя успешно регулира храносмилането и стимулира изхождане, благодарение на съдържащия се в нея пектин.
Именно поради това препоръчително е тиквата да намери място във всеки диетичен хранителен режим.
2 ное 2012
1248

Подобни новини