Рационално или правилно хранене

Диетолозите определят като невярна теорията, че лишаването от мазнини е полезно.
Определени липиди, като трансмазнините, са вредни, но всички мазнини не трябва да се поставят в една група. Безброй изследвания са показали, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибите и рибеното масло, са полезни за мозъка и сърцето. Те намаляват и риска на жените след менопаузата от рак на гърдата. Доказано е също, че
омега-3 киселините помагат срещу артрит, висок холестерол и нарушена концентрация. Тези киселини се съдържат и в много семки, ядки и зърнени храни.
Жълтъкът на яйцето е необходим на организма.
Забравете за омлетите от белтък и яйчните заместители: най-полезната част от яйцето е жълтъкът. Изследванията показват, че много възрастни хора страдат от недостиг на веществото холин, който е подобен на един от В витамините и е много важен за техния организъм. Заедно с маслото, фъстъците, овесените ядки и соята, яйчният жълтък е един от най-богатите източници на холин, който е основна съставка на повечето клетъчни мембрани, особено на мозъчните клетки.
Пробиотиците помагат за усвояването на протеините и минералите и облекчават симптомите на колита, гастрита и запека.
Много хора объркват глада със жаждата. Те ядат излишно, когато единственото, от което се нуждаят, е чиста вода. Яденето е автоматично действие, докато пиенето на вода е отекчително, посочват диетолозите. Когато смятате, че сте гладни, изпийте една чаша вода и изчакайте 20 минути. Нахранете се само, ако след това гладът не е преминал.
Картофите са много полезни.Освен че съдържат много въглехидрати, картофите имат и други ценни качества. Едно от тях е тяхната способност да понижават кръвното налягане като активизират бъбреците да изхвърлят излишната сол от организма. Тази способност на картофите се дължи на изобилието на калий в тях. Както е известно високото кръвно налягане увеличава значително риска от инфаркт и инсулт. Други храни, които са богати на калий, са фасулът, портокаловият сок и киселото мляко.
Канелата е повече от подправка за сладкиши
Канелата е била използвана от древните египтяни при балсамирането. Тази подправка обикновено се слага в сладкиши, но проучванията показват, че тя е много полезна за диабетиците. Ежедневното приемане на канела понижава стойностите на кръвната захар, холестерола и триглицеридите.
23 яну 2013
1172

Подобни новини