Симптоми на липсата на сън

Сънят не е нещо, което може да се навакса през почивните дни, казват специалистите. Няма начин да се възстановят часовете за нощен покой на организма от отминалата седмица.
Ето няколко нетипични симптома, че ви липсва сън.
Обърквате се дори когато трябва да решите най-елементарно нещо. Когато сте недоспали, не можете да отделите важното от второстепенното, вторачвате се повече в незначителни детайли и така се обърквате - обясняват специалистите по изследване на съня. Вземането на решение дори за всекидневно или елементарно нещо ви изглежда от жизнено важно значение и ви напряга страхотно. Често точно когато ви липсва сън, сте склонни да правите рисковани стъпки, като си мислите, че така ще извлечете повече полза, (например купувате си билет в последния момент с надежда, че може да пуснат по-евтини маршрути за уикенда, но пък може вече всичко да е продадено), от друга страна, е доказано, че не можете да се справите с нови обстоятелства (трудно се ориентирате по обиколния маршрут, който сте избрали, защото автобусът е бил по-евтин).
Цял ден ядете и все сте гладни. Изследвания доказват, че хроничното недоспиване нарушава нивото на кръвната захар и организмът произвежда по-малко лептин - хормонът, които обуздава апетита и повече грелин - хормонът, който отваря апетита. Поради това, когато сте недоспали, по-често преяждате, и то с нездравословна храна, която не засища задълго. Уморените хора посягат към сладкиши, богати на въглехидрати, вероятно защото организмът се нуждае от бързо зареждане с енергия. Липсата на сън притъпява самоконтрола и човек просто излапва едно кексче, вместо да изхрупа една ябълка.
Често настивате.Хората, които не си доспиват, по-лесно хващат вирусни инфекции, защото имунитетът им отслабва. Учени от института по съня във Флорида, САЩ, инжектирали на здрави доброволци вирус, причиняващ настинка. Тези, които през предишната седмица спали по-малко от 7 часа на денонощие, били три пъти по-податливи на вируса от тези, които спали по 8 и повече часа, и развили симптоми на болестта. Друго изследване показало, че хора, които спали няколко нощи поред само по 4 часа, показали по-слаба реакция на имунната система при слагане на ваксина срещу грип от други, спали през същия период между 7,5 и 8,5 часа на нощ.
Плачете на романтични филми или песни. Не го отдавайте веднага на предменструалния синдром, когато се разплаквате от нищо. Доказано е, че хора, лишени от сън, са много по-податливи на емоционални изригвания. Липсата на сън се отразява и на настроението. Специалистите са доказали, че умореният ви мозък складира много по-ефективно негативните спомени, отколкото положителните или неутралните. Мрачното настроение е характерно за недоспалите хора. Ако липсата на сън стане хронична, те започват да се държат като депресирани.
Често сте непохватни. Това също може да се дължи на недоспиване, защото липсата на сън влияе зле на моториката - движенията стават по-бавни, неуравновесени, неточни. Може би сте забелязали, че сутрин изпускате или се спъвате из къщи, когато чувствате, че тялото ви още спи.
Изследване на Станфордския университет показва, че при остра липса на сън човек изпада в „черно петно“ за 1-2 секунди, когато фактически организмът му заспива. Тези няколко секунди „светкавичен“ сън са достатъчни, за да се спънете или да изпуснете чашата с кафе.
Предлагаме ви дневен режим, за да се върнете към пълноценен нощен покой. Може да ви отнеме няколко седмици, докато свикнете дa спите 7-8 часа, защото не е лесно да се превключи биологичният ви часовник, но си заслужава усилията - няма да сте сънени и мрачни през деня, да не можете да затворите очи до среднощ и да се будите през два-три
Сутрин: „Попивайте“ слънцето. Ранна разходка на слънце ще ви помогне да се заредите със сили и да не се поддавате на следобедната дрямка.
След обяд: Дремнете 20-30 мин. Ползата от краткия следобеден сън след хапване, наречен сиеста, е отдавна доказана и прилагана. До обяд силите ви са преполовени, а организмът ви има нужда от енергия и за храносмилане. Сиестата не пречи на нощния покой, ако не се проточва повече от половин час. След дрямката сте освежени и възстановени за втората половина на деня.
Ранна вечер: Презаредете се чрез тренировка. Дори да сте уморени след работния ден, аеробните упражнения ще ви дадат сили за още няколко часа и ще можете да заспите по-късно вечерта, вместо да падате \"като круша\" още в 8 и да се ококорите посред нощ. Доказано е, че температурата на тялото пада, когато дойде време за лягане, което осигурява и по-здрав сън. Тренировката ще отложи и снижаването на температурата, и заспиването в ранен час.
През целия ден:Занимавайте се с нещо интересно и се хранете здравословно Дори уморените хора се справят по-успешно със задачи, които държат интереса им буден. Стигнете ли до нещо, за което не трябва много „акъл\" (например да подреждате файловете в компютъра или да сгъвате прането), просто не спирайте да си мислите за интересни неща, които сте захванали. Хапвайте по 5 пъти на ден, вместо да преяждане на обяд или на вечеря. Изобилното ядене вдига рязко нивото на кръвната захар, след това бързо я сваля, така че по-добре изберете леки основни хранения с две междинни закуски (по 100 кал), или пък 4-5 по-малки порции (по 400 кал) разнообразна храна, богата на комплексни въглехидрати, по-малко протеини и съвсем малко мазнини. Полезно е да хапвате и шепа ядки, пълнозърнести бисквитки или парче нискомаслено сирене (голямо колкото дланта ви), когато почувствате, че силите ви намаляват -обикновено в късния следобед.
При необходимост: Повишете приема на кофеин. Подсладените енергийни напитки са калорийни капани, но изследователите са открили полезната комбинация захар и кофеин (не само кофеин). Така че следващия път, когато усетите, че мозъкът ви заспива, не пийте черно горчиво кафе, а сложете 1 чаена лъжичка захар в ароматното еспресо. За да не прекалите с кафетата, разделете сутрешната си „конска\" доза на 3-4 чашки за целия ден. Ако не пиете кафе, а черен чай, също не го приемайте чист, а го подсладете с 1 супена лъжица мед. Паузите за глътка освежаваща напитка ще ви помогнат да отпочинете.
28 яну 2015
4949

Подобни новини