Внезапна глухота

Внезапната глухота представлява загуба на слуха, възникваща внезапно или развиваща се за твърде кратък период от време - до 3 дни. Внезапната глухота е спешно състояние в медицината, като засегнатият човек трябва незабавно да потърси помощ от специалист по УНГ. Само по този начин може да се разчита на успех.
Лекарят ще установи, дали човек страда от внезапна глухота, с провеждане на аудиограма. Ако загубата на слуха е възникнала внезапно и е по-голяма от 30 децибела в три последователни честоти, тогава се поставя диагноза внезапна глухота.
Внезапната загуба на слуха засяга само едното ухо в 90% от случаите. Голяма част от хората осъзнават състоянието си след като се събудят сутрин. Други пък забелязват чак, когато се опитат да използват само засегнатото ухо, например ако провеждат телефонен разговор. Трети съобщават за силен, „алармиращ” шум точно преди слухът да изчезне. След настъпването на внезапната глухота обикновено пациентите съобщават за остатъчен и неприятен шум в засегнатото ухо.
Въпреки че съществуват повече от 100 възможни причини за внезапна глухота, рядко може да бъде открита точната причина на заболяването. Това става само в 10-15% от случаите. Обичайно диагнозата се поставя въз основа на историята на пациента. Възможните причини на внезапна глухота са:
Съдови нарушения, пораждащи недостатъчно кръвоснабдяване на вътрешното ухо
Инфекциозни заболявания (най-често вирусни)
Травми на главата
Неестествено разрастване на тъкани
Имунологични заболявания
Различни токсини , например при ухапване от змия
Токсични лекарства
Неврологични заболявания като множествена склероза
Състояния, свързани с мениерова болест
Смята се, че съществува и известна наследствена предразположеност към внезапната глухота.
Хора, които подозират внезапна загуба на слуха, трябва незабавно да посетят лекар-специалист. Бързата реакция на пациента и лекаря може да спаси слуха на потърпевшия. Лечението обикновено се провежда в болница.
Прилагат се антибиотици, вазодилататори, кортикостероиди и витамини в продължение на 2 седмици.
19 апр 2012
1888

Подобни новини