За и против Омега-3 мастните киселини

Омега-3 мастни киселини се считат за изключително полезни за здравето ни. Учени от Университета в Айова, САЩ, подлагат под въпрос това твърдение,като изследват по-конкретно въздействието на омега-3 мастни киселини върху когнитивното развитие.
През това лято друго изследване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, предизвика смут, след като обяви, че има връзка между приемът на омега-3 мастни киселини и повишения риск от рак на простатата.
Въпреки, че много от учените не вземат насериозно тези резултати, те повдигат редица дискусии относно влиянието на омега-3 мастни киселини върху здравето ни.
Експертите от Айова за целите на проучването, изследват кръвта на 2157 жени, на възраст между 65 и 80 години, измервайки нивата на омега-3 мастни киселини. Участничките получават тестове, с помощта на които учените да оценят когнитивните им способности.
Анализирайки резултатите, експертите не установяват различие в когнитивните способности при участничките, които имат различни нива на омега-3 мастни киселини в кръвта.
Според д-р Николас Скармес, който е доцент по неврология в Колумбийския университет, тези данни сочат, че ползите на есенциалните мастни киселини за здравето не са такива, каквито им се приписват. Следователно няма причина те да бъдат предписвани за третиране или превенция при когнитивни проблеми.
Заедно с въпросите около ползите на омега-3 мастните киселини за мозъка, различни учени изказват съмнение и относно протективите им свойства при макулна дегенерация. Дори и някои кардиолози преосмислят ползите, които есенциалните омега-3 мастни киселини носят на сърдечносъдовото ни здраве.
Освен това е важно да се вземат предвид и начините, по които се приемат те. Много по-добър е вариантът да си ги набавяме от рибата, вместо от хранителни добавки, допълва още Скармес.
4 окт 2013
1237

Подобни новини