За нездравословните зависимости в нашето общество

От край време хората са се стремели към отслабване. В днешно забързано ежедневие обаче сякаш това става все по-трудно. Един от основните факторите, който затруднява всяко отслабване е модернизация и изобилие, в които живеем. Всичко това телефони, коли, асансьори и други подобни пречат за нашето отслабване и водят до обездвижване.
Две от най-големите пречки на вашето отслабване, дори и да не ви се иска да повярвате, са телевизията и преяждането.
Телевизията е най-нездравословната зависимост в нашето общество, защото поглъща най-много хора и за доста дълго време. В едно компютрите и телевизията в последното десетилетие, са може би основният виновник за това, че четем все по-малко, движим се все по-малко, все по-трудно се подлагаме на мъчителни диети за отслабване Независимо, че именно от телевизията произлизат многото реклами за всякакви методи за отслабване, хапчета за отслабване, уреди и диети. Замислете се обаче колко повече ще се движите ако не сте обсебени от телевизията и колко по-здрави ще бъдете наистина.
Преяждането е вторият виновник за епидемията от затлъстяване по целия свят. Не е ли парадоксално, че на бял свят се появяват все повече кампании против затлъстяването, методи за отслабване, начини за контрол на теглото превенция на затлъстяването чрез здравословно хранене и здравословен живот – повече спорт и физическа активност. Освен, че е ужасно отблъскващо, затлъстяването е и много нездравословно. Причината, поради която хората посягат към храната е да задоволят инстинкта си за оцеляване. Но след този инстинкт идва и чревоугодничеството и различните вкусови претенции с който прекаляваме все по-често. Но изобилието все повече се превръща в проклятие, а не в благословия.
От 1980 г., затлъстяването се е увеличило около два пъти в световен мащаб.
През 2008 г. 1,5 милиарда възрастни (на възраст 20 и повече години) са били с наднормено тегло В рамките на тази група, повече от 200 милиона мъже и близо 300 милиона жени са с наднормено тегло.
През 2010 г. около 43 милиона деца под пет години са с наднормено тегло.
Затлъстяването може да бъде предотвратено.
Наднорменото тегло и затлъстяването се определя като патологичен или прекомерно натрупване на мазнини, които могат да бъдат вредни за здравето.
Индексът на телесната маса (BMI) е прост показател за връзката между тегло и височина, която обикновено се използва за идентифициране на наднорменото тегло и затлъстяването при възрастни. Той се изчислява като се раздели теглото на човека в килограми на квадрата на височината си в метри (кг / м 2).
Наднорменото тегло и затлъстяването са петият водещ рисков фактор за смъртност в света. Умират всяка година поне 2.8 милиона възрастни в резултат на наднормено тегло или затлъстяване. Освен това, 44% от диабет, 23% от исхемична болест на сърцето и между 7% и 41% на някои видове рак, които се дължат на наднорменото тегло и затлъстяването.
1.5 милиарда възрастни над 20 години са с наднормено тегло като от тях повече от 200 милиона мъже и близо 300 милиона жени са с наднормено тегло.През 2010 г. около 43 милиона деца под пет годишна възраст са с наднормено тегло.Основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването е енергиен дисбаланс между консумираните калории и изразходваните.
Общите последици от наднорменото тегло и затлъстяването са сърдечно-съдови заболявания (най-вече сърдечно-съдови заболявания и инсулт);диабет и мускулно-скелетни смущения.
2 дек 2013
1065

Подобни новини