За солта и автоимунните заболявания

Изследователи от няколко центрове за научни изследвания в САЩ и Германия обръщат внимание на това, че хорате предпочитащи ресторантите за бързо хранене имат \"свръхпроизводство\" на клетките, участващи във възпалителни и автоимунни заболявания, когато имунната система \"атакува\" своите собствени клетки и тъкани на тялото.
Изследователите имат подозрения, че причина затова е солта. Ръководителят на изследването Дейвид Хефлер от Йейлския университет заявява, че тя \"генетически\" не е била известна на човечеството, в диетата на нашите предци тя не е била, така както днес, в храната да се съдържа много сол. Според него, това води до повишаване на кръвното налягане и евентуално, автоимунни заболявания.
Това е тествано при експерименти с мишки. Добавянето на сол на мишката в\"менюто\" е довело до увеличаване у гризачите на броя на Th17-лимфоцитите - клетки, участващи в развитието на автоимунни заболявания. В допълнение, мишките, които са яли солени храни, след време развиват експериментален автоимунен енцефаломиелит - биологичен модел на човешката множествена склероза.
Проучването на тази закономерност трябва да бъде допълнително проучена.
29 ное 2013
1118

Подобни новини