Картофите понижават високото кръвно налягане

Ново изследване разкрива ползите за здравето, които картофите имат, когато човек страда от високо кръвно налягане.
Освен че са една от храните, която често е определяна като враг номер едно на стройната фигура, картофите, оказва се, имат изключително благодатен ефект по отношение на високото кръвно налягане, пише електронното издание dnes.bg.
Това предположение на група американски изследователи е било потвърдено и чрез серия от експерименти, по време на които били използвани „червени” картофи. Смята се обаче, че отчетените резултати са валидни дори когато се използват обикновени картофи.
По време на опита били проследени промените в здравословното състояние на 18 души, които страдали от затлъстяване в различни форми. В продължение на един месец на всеки един от тях били сервирани картофи по два пъти на ден – по 6-8 броя на хранене за обяд и вечеря. Картофите се сервирали небелени и приготвени на микровълнова фурна.
След края на проучването били проведени повторни замервания на телесните им показатели, които показали, че в рамките на един месец систоличното им кръвно налягане се е понижило с до 3,5 пъти средно за горната граница и с 4,5 пъти за долната граница.
Именно поради това авторите на проучването смеят да заключат, че картофите не само не бива да се смятат за враг на здравословното хранене, а напротив – разумната им консумация трябва да стои в основата му.
24 яну 2012
1026

Подобни новини