Закон за спешната помощ

Българския лекарски съюз (БЛС) настоява за закон за спешната помощ регламентиращ дейностите, медицинските стандарти и статута на работещите в спешните центрове.

Медиците са предоставили предложенията си на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на комисията по здравеопазване към Народното събрание, които могат да приемат подобен нормативен документ.

„Законът трябва да постулира понятието „спешна помощ”, да определи алгоритмите и медицинските стандарти за оказване на спешна помощ, да регламентира статута на работещите в центровете и филиалите за спешна медицинска помощ и да изгради уредба, която осигурява непрекъснатост на информационния поток от Центровете за спешна медицинска помощ към първичната извънболнична и болничната медицинска помощ“, се казва в становището на БЛС.

От съсловната организация искат работещите в системата за спешна помощ да имат статут, равен с този на полицаите и пожарникарите, заради аналогичните им отговорности към националната сигурност.

Предлага се още и създаване на авиационно-спасителен отряд, като елемент от цялостната система за спешна помощ, както и задължителното снабдяване на всички такива отделения с оборудвани линейки.
Според БЛС спешната помощ трябва да се финансира отделно, като центровете трябва да могат да оперират с бюджета си като самостоятелен стопански субект.

Освен това медиците искат в закона да се регламентират и санкции при неправомерното ползване на спешна помощ.

Със закона трябва да се решат важни проблеми в бранша, като този с кадрите и специализациите на медиците, смятат от БЛС.

Затова от съюза предлагат следната промяна – една година след придобиване на клинична специалност лекарите да бъдат задължени да работят в областта на спешната помощ.

Сред предложенията са и операторите на тел. 112 и шофьорите на линейки да бъдат обучени за парамедици.

Предложенията на БЛС са изработени за два месеца от специална работна група, в която участват представители на спешните центрове от цялата страна, уточняват от съюза.
26 юли 2011
815

Подобни новини