Благотвор­ното влияние на сушените сливи

За ползата от сушените пло­дове знаят всички. Сушени­те сливи днес не са гост на трапезата ни само по коледните празници, а могат да се купят през цялата година. От всички сушени плодове сините сливи са най-кон­сумираните.
Сушените сини сливи са бо­гати на витамини В1 В2, С, РР, провитамин А. Съдър­жат освен това ценни вещества като калий, натрий, магнезий, фосфор, желя­зо. В сушените сини сливи се за­пазват всички вещества, които се съдържат в пресните плодове се запазват в сушените сини сливи.
Богатият витаминен състав на сушените сини сливи благотвор­но влияе върху организма.Препоръчват се при авитаминоза. Смята се, че са необходими за добрата работа на стомаха.
Десетина сушени сливи на ден и можете да кажете сбогом на проблемите с храносмилане­то. Това е особено полезно за хо­рата, които се оплакват от неу­добствата на хроничния запек. Те имат изявени дие­тични свойства и помагат за де­ликатно и меко пречистване на тялото
Сушените сини сливи са по­лезни и за тези, които искат да се отърват от няколко излишни килограма.
Полезни са при различни заболявания на устната кухина , тъй ка­то имат изявена антибактериална активност. Помагат за нор­мализирането на кръвното наля­гане и възстановяването на ра­ботоспособността.
Според последните изследва­ния сините сливи са богати и на антиоксиданти, което оказва под­младяващо действие върху орга­низма. Те са незаменима състав­ка на много ястия и напитки. До­бавят се в салати, месни ястия, зеленчукови ястия и компоти. Може да се добавят също така и в задушен ориз с месо, придават му невероятен вкус.
3 окт 2011
1034

Подобни новини