Здравословният ефект на Драконовия плод

Питая или питахая е плод на няколко вида кактуси и растения в Централна Америка и в Югоизточна Азия. Плодът е известен още и под наименованието „драконов плод“.
Питаята се състои от 90% вода и е богата на витамин С. Съдържа фибри и минерали като фосфор, желязо и калций. Наличието на мазнини и протеини е сравнително малко. Хранителните стойности на питая за 100 грама са 36 ккал; 1 г белтъчини; 7 г въглехидрати; 0,4 г мазнини.
Семената на плода са богати на полиненаситени мастни киселини и антиоксиданти. Редица проучвания показват, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат и в екзотичния плод, намаляват появата на възпалително процеси и помагат за предотвратяване на риска от хронично заболяване, сърдечносъдови проблеми, рак и артрит.
Консумацията на екзотичния плод има редица здравни ползи. Благодарение на богатото съдържание на фибри, консумацията му помага за регулиране нивата на кръвната захар, намаляване на холестерола и подобряване на храносмилането, което го прави подходяща храна при спазването на определен хранителен режим и с цел отслабване.
Проучване, публикувано в Pharmacognosy Research, през 2010 г. Установява, че екстрактът от драконовия плод помага за намаляване на скованост на аортата и кръвното налягане, като подобрява функцията на кръвоносните съдове.
Питаята може да се консумира директно след разрязване или като добавка в салата, както и под формата на паста, сладолед или шербет.
1 ное 2013
1196

Подобни новини