Форми на хипертония при децата

Факт е, че хипертонията може да порази детския и юношеския организъм, така както този на възрастните хора. За щастие, при малчуганите това коварно заболяване се среща сравнително рядко. В голяма част от случаите повишеното кръвно налягане се появява като вторично явление – зад неговата поява стои друго, в много случаи по-сeриозно заболяване, което е причина за цялостното влошено здравословно състояние. Подобни заболявания са тези, които поразяват бъбреците или ендокринната система.
За да не се стига до ситуации на излишна паника, добре е да се познават нормалните нива на кръвното налягане при най-малките и при юношите и да се реагира само тогава, когато отклоненията са драстични.
За нормално се смята кръвното налягане при новородените момиченца, когато то е 66/55, при новородените момченца – 71/55.През първата година от живота на малчуганите, се повишава най-вече стойността на горната граница, като нормалните показатели се изкачват до 90-99 пункта.До навършване на 7-годишна възраст, кръвното налягане при децата се увеличава сравнително бавно, а до 18 години темповете се ускоряват, за да се стигне до налягане, характерно за възрастен човек.Не бива обаче да се пренебрегва фактът, че при всеки човек влияние върху кръвното налягане оказват и индивидуални фактори.
6 фев 2015
834

Подобни новини