Какво може да направи топлината с тялото ви

Това е вашата естествена система за охлаждане. Тялото ви изпотява потта на повърхността на кожата ви. Когато въздухът я абсорбира (чрез изпарение), той отнема топлината и ви охлажда. Това работи по-добре в по-сухи климати, където влажността е ниска. Може да се уморите много и понякога сериозно да се разболеете, ако това не работи достатъчно бързо.

Топлинно изтощение
Това се случва при екстремна топлина, когато тялото ви не може да се охлади достатъчно и изпотява твърде много вода и сол. Ставате бледи и лепкави, а температурата ви често надхвърля 38 градуса. Може да се чувствате уморени, слаби, замаяни и гадни, и да имате главоболие. Отидете на прохладно и засенчено място, легнете и пийте нещо със сол и захар. Пийте вода, ако това е всичко, което имате. Ако го пренебрегнете, може да доведе до топлинен удар, който е спешен случай.

Топлинен удар
Това е топлината в нейната най-опасна форма. Не можете да контролирате телесната си температура, която може да надхвърли 40 градуса. Кожата ви става топла и суха. Може да се объркате или раздразните, да имате бърз пулс, гадене и главоболие. Веднага повикайте 112. Ако не се лекува, може да причини припадъци, кома и може да бъде смъртоносно. Отидете на прохладно място, пийте нещо (ако можете) и сложете лед под мишниците и между краката.

Дехидратация
Когато е много горещо, може да изпотите твърде много течност, заедно със съществени минерали като натрий и калий. Може да сте жадни и да пишкате по-малко от обикновено, и устата и езикът ви могат да се почувстват сухи. Дори може да се чувствате замаяни, световъртеж и объркани. Отидете на прохладно място и пийте нещо балансирано със сол и захар (като орален рехидратационен разтвор). Сериозните случаи изискват спешна медицинска помощ, включително течности, които получавате чрез интравенозно вливане.

Топлинен обрив
Това се случва често в горещо и влажно време, когато потите толкова много, че потните ви жлези се запушват. Когато порите ви не могат да се отърват от нея, избивате на малки червени пъпки. По-вероятно е да се появи на мишниците, слабините, врата, лактите и под гърдите. Бебетата също могат да имат същия тип реакция, особено под брадичката или в слабините. Можете да помогнете за предотвратяването и лечението му, ако носите леки, широки, абсорбиращи дрехи като памук. Опитайте се да останете колкото се може по-хладни и сухи.

Слънчево изгаряне
Голата кожа изгаря, ако е на слънце твърде дълго. Може да стане червеникава, сърбяща, болезнена и топла на допир. При сериозни случаи може да имате мехури, главоболие, треска и гадене. В дългосрочен план, слънчевото изгаряне увеличава риска от развитие на кожен рак. Отидете вътре възможно най-скоро. Пийте много вода и не пукайте мехурите. Студена, влажна кърпа и лосиони с алое вера могат да помогнат за облекчаване на болката. Още по-добре, предотвратете слънчевото изгаряне с дрехи, шапки и слънцезащитен крем с широк спектър и поне 30 SPF.

Припадък
По-вероятно е, когато сте нови на горещо място, така че внимавайте да останете хидратирани. Топлината може да ви дехидратира и да затрудни мозъка ви да получи достатъчно кръв. Това може да ви накара да се замаите и да припаднете. Може да е по-лошо, ако стоите дълго време на крака или станете внезапно. Приспособяването към по-горещо място може да отнеме до 2 седмици. Ако се почувствате замаяни, легнете и вдигнете краката си над главата си. Отидете на прохладно място и пийте течности възможно най-скоро.

Топлинен оток
Топлината може да причини подуване на пръстите, пръстите на краката или глезените и да накара кожата ви да се чувства стегната. Това не е сериозно и обикновено изчезва, когато се охладите и вдигнете краката си. Поговорете с лекаря си, ако причинява болка, продължава да се случва или не се подобрява.

Повишен сърдечен ритъм
Когато сте горещи, сърцето ви може да бие по-бързо. То прави това, за да помпа повече кръв към кожата ви, където може да освободи част от излишната топлина. В резултат на това други части на тялото ви може да не получават достатъчно кръв. Това може да ви накара да се чувствате уморени и забавени, особено ако се опитвате да вършите тежка физическа или умствена работа.

Понижено кръвно налягане
Когато е горещо, изпотявате се. Това ви кара да губите течности и електролити. Освен това, топлината кара кръвоносните ви съдове да се разширяват, за да увеличат изпотяването. Заедно тези неща могат да понижат кръвното ви налягане, понякога достатъчно, за да ви накарат да се замаите или дори да припаднете. Може да бъде още по-лошо, ако сърцето ви не помпа нормално и не може да се адаптира към по-голямото натоварване.

Объркване
Може да откриете, че ви е по-трудно да се концентрирате и да вършите тежки задачи, когато стане по-горещо. Обикновено това не е нещо, за което да се тревожите, и можете да го поправите с почивка на прохладно място и нещо за пиене. Но ако вече сте болни от топлината и сериозно се объркате къде сте или какво правите, това може да е знак за топлинен удар, който изисква незабавна медицинска помощ.

Трябва ли да упражнявате в горещината?
Може да сте наред да упражнявате на открито, когато е 29 градуса и влажността е ниска. Но ако влажността достигне 80%, е като да е наистина 36 градуса. (Това е „ефективната температура“, която можете да проверите онлайн.) Дори ако сте здрави, това ви прави по-склонни да получите топлинно изтощение. Носете широки дрехи, пийте много вода и познавайте признаците на топлинно заболяване. Или просто пренесете тренировката си на закрито!

Предпазни мерки
Когато настъпи топлинна вълна:
• Пийте много вода, дори ако не сте жадни.
• Избягвайте кофеин и алкохол, които ви дехидратират.
• Яжте по-леки храни, по-често.
• Носете леки, светли дрехи.
• Проверявайте близки хора, които живеят сами или нямат климатик.
• Останете вътре колкото е възможно повече и избягвайте външни задачи.
• Никога не оставяйте дете или домашен любимец сами в кола, дори ако не е толкова горещо навън.

Екстремна топлина
Тя може да бъде смъртоносна и топлинното изтощение и топлинният удар не са единствените причини. Топлината може също да предизвика сърдечни проблеми и дори да влоши дихателните проблеми, като увеличи замърсяването на въздуха. Вашият град или местното здравно ведомство може да има онлайн информация за това къде да намерите обществени басейни, климатизирани пространства, медицинска помощ и друга помощ по време на топлинна вълна.
26 юни 2024
58

Подобни новини