Ковид сертификат за антитела

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви въвеждането на сертификат (удостоверение) за наличието на антитела срещу Covid-19.
Той ще влезе в сила от утре -11-ти ноември 2021 г. и ще е валиден 90 дни само на територията на България.
Това бе съобщено на официален брифинг в Министерството на здравеопазването.
„Единият въпрос днес е свързан с признаване на тестове за антитела и даване на възможност на хората, които отговарят на определени критерии, да могат да ползват тези тестове по начина, по който се ползват “зелените сертификати”.
Проведохме много дълги обсъждания, много експертни дискусии, разговори“, каза министърът.
Предстои изработването на макетен сертификат и вземането на решение как да изглежда, как да бъде издаван, как да се валидира от съответните устройства.
Изискването за издаване на документа е да бъде извършено лабораторно изследване за наличие на антитела, които да надвишават определените от експертите нива.
Д-р Кацаров даде думата на вирусолога проф. Радка Аргирова:
“Най-напред трябва да кажем каква ще бъде целта на този “зелен сертификат”. Целта му ще бъде да се притежава от хора, които са сравнително добре протектирани от следваща зараза с вируса.”
Проф. Рада Аргирова обясни, че тази група трябва да се състои от хора, които са и преболедували, и предпазени.
“Този сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали заболяването безсимптомно, без да знаят, “на крак”.
За хора, които са си купили антигенен тест от аптеката и са видели, че е положителен и въобще не са отишли в болница, а са се самоизолирали, като по този начин са се отнесли съвсем отговорно към обществото.
Също така за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но поради тази причина може да нямат верификация с PCR/ антигенен тест. Има доста такива хора”, подробно обясни проф. Аргирова.
Тя допълни, че чрез прилагането на тези мерки експертите косвено ще получат информация каква част от хората действително са се срещнали с вируса.
Информацията и за хората, преминали безсимптомно през Covid-19, също ще бъде обогатена.
"Ще се търсят антитела само от типа ИГГ. Съществуват в момента най-различни платформи и тестове. Ще работим с това, което съществува.
ИГГ могат да се търсят срещу различни антигени, но всички те съществуват и във ваксините и във вируса.
Цифрата, която ще бъде “режещата”, правовата цифра, ще бъде 150 BAU/ml", конкретизира проф. Аргирова.
Това е единица, която се получава в резултат на взаимодействие между един калибрационен фактор, който е изложен като становище от Световната здравна организация. Пропорционално се съобразява с абсолютно всички тестове.
Резултатът от всеки тест за антитела от типа ИГГ ще се умножава по толкова, че да се получи съответната цифра над 150 BAU/ml", необходима за издаването на сертификат.
Брифинга продължи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.Тя допълни, че може да се използва богат набор от методи, тъй като няма фиксирани конкретни тестове.
Изискването е да бъдат със С марка, да имат висока чувствителност и специфичност, над 90%, да бъдат сертифицирани.
ИГГ антителата са най-дълго живеещите антитела, като имунен отговор, обясни проф. Христова.
“Нашето изискване е да има поне 10 пъти над нормата, над референтната стойност, за положителен резултат, за да има наистина защита.
Когато антителата спаднат по-ниско, пак имаме антитела, но не са ефикасни и пак може да се разболеем.”
Специалистът Ивайло Стойчев от “Информационно обслужване” съобщи, че удостоверението/ сертификатът за антитела ще бъде издаван от Националната здравна информационна система.
“Всяка една лаборатория трябва да бъде успешно интегрирана по заложените от нас технически правила с НЗИЦ, за да може в момента, в който лицето е направило своя тест за антитела, лабораторията да изпрати съответните резултати към системата”, посочи г-н Стойчев.
“При спазване на всички медицински изисквания, след получаване на резултатите от съответния тест системата ще върне на лабораторията референтен номер, чрез който лицето ще може от HIS.bg да получи своето удостоверение и съответно да го свали на мобилното си устройство.
Разбира се, удостоверението ще бъде изпратено и до лабораторията”, допълни експертът от ИО.
Вече е направен един образец, аналогичен на този, който се издава на преболедували установени с PCR/ антигенен тест.
В удостоверението ще е вписана валидността и личните данни на лицето, типът на теста, с който е постигнат резултатът, номерът на лечебното заведение, датата на пробонабиране и лабораторният резултат в мерните единици.
10 ное 2021
120

Подобни новини