Микроорганизми в майчиното мляко

С кърмата бебето получава 700 вида бактерии, се установи при международно изследване представено в сп. American Journal of Clinical Nutrition.
Научният екип от няколко испански и финладски университета под ръководството на Алекс Мира и Ерика Исолаури изброи и индентифицира всички микроорганизми в майчиното мляко. Оказва се и че съставът и количеството на бактериите в кърмата непрекъснато се мени с възрастта на бебето.
За откритието си учените водят документация в продължение на десет години, като записват важни характеристики за бременните – наличие на наднормено тегло, начин на родоразрешение, особености при кърменето. Жените са предоставяли образци от кърма непосредствено след раждането, месец и половин година по-късно.
Най-голямо количество бактерии съдържа коластрата. В нея преобладават Streptococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Weissella и Staphylococcus. Месец след раждането и половин година по-късно в нея се откриват предимно бактериите, които се намират обичайно в устната кухина от родовете Veillonella, Leptotrichia и Prevotella.
Изследователите констатират, че съставът на микрофлората на кърмата зависи от различни фактори още от бременността. Например разнообразието на бактериите в кърмата е по-малко при наднормено тегло на майката.
Следващата стъпка на екипа е да се установи дали ролята на бактериите в кърмата е да способства развитието на имунната система или обмяната на веществата. Ако се окаже, че бактериите подпомагат развитието на имунната система при бебето, тогава включването на кърма към млечните формули ще намали риска от алергия, астма и автоимунни заболявания, е заключението на изследователския екип.
21 яну 2013
1063

Подобни новини