Морски дарове за здраво сърце

Ако включим порция морски дарове в седмичното си меню, можем да намалим наполовина риска от получаване на инфаркт, казват експерти.
Скариди, раци, калмари и октоподи са също толкова богати на витамини, минерали и рибено масло, колкото риби, като сьомга или риба треска.
Съдържат и омега-3 мастни киселини, които са известни с ползите си за здравето на сърцето.
Препоръчителна е консумацията на пресни морски дарове, тъй като замразените продукти могат да съдържат повече натрий. Прекаленият прием на сол оказва неблагоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система.
Гравлаксът е скандинавска маринована сьомга. И двата вида съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини. Скорошно проучване показа, че са полезни за опазване на зрението при хора, страдащи от дегенерация на макулата, свързана с възрастта.
Ако е възможно, проверете съдържанието на сол в пушената сьомга, тъй като понякога то може да е повишено, от 3 г нагоре.
Имайте предвид, че гравлаксът се обработва със сол и е възможно количеството й в този вид сьомга да е по-високо.
Четири парчета, 805 г сьомга, съдържат около 20% от препоръчителния дневен прием на натрий.
Кога да се избягва консумацията? Всичко е въпрос на баланс, но внимавайте, ако сте с високо кръвно налягане.
Всички морски дарове съдържат калций и йод, а йодът помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Мидите например са богати и на фосфор и цинк. Фосфорът регулира енергийния метаболизъм на клетките и е полезен за целия физиологичен процес. Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини.
Освен това мидите са храна богата на протеини и се нареждат на челно място по този показател. Не трябва да се подценява и качеството на мидите да бъдат естествен афродизиак.
Скаридите също имат подобна слава. Това се дължи на цинкът, който покачва нивото на тестостерон при мъжа. Освен това йодът в тях е многократно повече в сравнение със съдържанието му в говеждото месо.
Раците и калмарите също са основен източник на цинк и витамин В12. Той е необходим за нормалното кръвообразуване и поддържането на нервната система.
Говорим ли за високо съдържание на белтъчини и мазнини, в морски продукт, то значи говорим за октопода В него се съдържа витамин B2 играещ важна роля за имунната ни система и зрението. Освен това съдържа фосфор и натрий, така също и витамин B1, без който въглехидратите в организма няма да се превърнатт в енергия, а в мазнини.
Освен изброеното до момента, морските деликатеси съдържат цяло богатство от други вещества - магнезий, селен, желязо, кобалт... Морските храни имат и по-малко калории в
сравнение с червеното месо и се преработват по-бързо. 100 грама морски дарове съдържат по-малко от 100 калории. Затова са препоръчителна храна за диети. Даряват ни и с полезните и необходими на организма ненаситени мастни киселини (омега 3, омега 6), които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Самите морските дарове пък имат по-малко мазнини от рибата, а доставят на организма същото количество полезни витамини, от което има нужда. Тези деликатеси са пълноценна храна заради съчетанието от лесно усвоими белтъци, витамини и минерали. Те осигуряват баланс в храненето ни и едновременно с това ни зареждат с енергия.
Все пак морските дарове са храна, с която трябва да се внимава, особено мидите. Важно е да бъдат пресни, за да не предизвикат хранително отравяне, както и да се имат предвид различни алергични реакции.
29 авг 2012
2236

Подобни новини