Непознатата елда

Елдата не е сред традиционните за българина блюда.
Ние губим много, като не слагаме на трапезата си редовно елда.
Елдата или гречката е основна съставка на множество рецепти за сладкиши, но в същото време тя е идеална и за солени ястия. В зависимост от вкусовите препочитания, може да се приема под формата на мюсли за закуска, в салата или яхния, както и в крема за десерт.
Независимо от това под каква форма ще изберем да я консумираме, тя ще се отблагодари на организма ни с богатото си съдържание на полезни вещества. Като се започне от белтъчини,лесноусвоими от организма, през полезни въглехидрати, до фирби, лимонова киселина, оксалова киселина и разнообразие от витамини – В, P, PP, E.
В елдата също така се съдръжа разнообразие от микроелементи – магнезий, йод, цинк, мед, желязо, бор.
В същото време, продуктът е изключително беден на калории, което го прави идеален избор при спазването на различни диетични режими на хранене. Особено полезна е тя за диабетиците и за хората, чието тегло е далеч над нормите, тъй като в нея се съдържат и далеч по-малко въглехидрати в сравнение с останалите варива и с картофите.
С цел лечение елдата се препоръчва най-вече при обилен косопад, при меки и чупливи нокти и при анемия. Също така се прилага за облекчаване на симптомите на атрит, отеропороза и ревматизъм, помага и при хипертония и влошено кръвоснабдяване.
9 фев 2012
1178

Подобни новини