Обичайни и екологични храни

Продуктите, отбелязани като екологично чисти са една от най-новите тенденции на модата. Хората са склонни да плащат повече за млечни продукти, картофи, моркови, домати, ябълки и зеле, ако те са представени като екологично чисти, които се отглеждат без пестициди и други химически вещества. Магазините за еко продукти предлагат приблизително същия диапазон като редовните магазини, но цената е различна, по-висока. Оправдано ли е?
От една страна, много клиенти имат силна вяра: колкото по-естествено, толкова по-добре. Хората се страхуват от химията, ако приемем, че може да е вредна за тяхното здраве. Така че тези, чиито портфейл позволява, предпочитат да плащат повече за продукти, които са екологични чисти - просто защото ще са спокойни.
От друга страна, наскоро американски учени заявиха, че не са открили разлика между традиционните и еко храните. Коментари идват от старши научен сътрудник в Станфордския университет Дена Бравата. Тя и нейните колеги са събрали информация за разликите между едните и другите хранителни продукти. Информацията, между другото, не е толкова много: медицинските списания не предоставят никакви препратки към дългосрочните проучвания, за здравето на човека. Имаше опити, които траеха от 2 дни до 2 години, но това не е достатъчно за основните заключения.
Както и да е, в хода на техния анализ, Станфорд не намери доказателства, че екологичните храни са по-питателни или по-малко опасни за здравето. Дозата витамини и хранителни вещества, съдържащи се в тях са същите като в традиционните продукти (с изключение на фосфор, който в \"еко\" е повече). Без съмнение, в естествено отгледаните плодове и зеленчуци, няма толкова много пестициди. Но в обикновените храни те не надвишават нормалните граници, според учените. Това може ли да бъде успокояващо за купувача? В края на краищата, норма - в норма, но кумулативният ефект не е бил отменен.Част от купувачите не искат да изпробват силата на този ефект върху организма си. Затова в този случай те остават последователни, като избират задължително „екологично чисти\".
Болшинството от хора купуват екологично чисти продукти редувайки ги с обичайните и ефектът е един и същ. Остава само излагането на рекламната марка, но това не се отразява на здравето.
1 окт 2013
1125

Подобни новини