Въвеждане на нови мерки в страната

„Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки. Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.
Министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието и науката относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес в училищната система. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.
В рамките на близо тричасова среща експертите обсъдиха предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки - допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.
Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. След като бъдат разгледани всички предложения министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки.
„Резултатът от въведените мерки е слаб. Това, което въведохме, е може би едно по-слабо разпространение в училищата заради ротационния принцип. Статистиката показва, че вирусът си върви. Намира предимно неваксинираните хора”, каза Николай Пенчоков, РЗИ-Габрово. „В болниците ситуацията е сложна и хората продължават да не го разбират това нещо, въпреки нашите апели и въпреки изнесените имунизационни пунктове. Продължаваме заповедта с още 2 седмици и от днес посещението в моловете на малолетни и непълнолетни да е забранено без придружител, тъй като има струпване на тийнейджъри. Даваме възможност за работа на заведенията на 100% със зелен сертификат”, каза Пенчоков.
Междувременно отпорът на ресторантьорския бранш продължава. От там заявиха, че продължават да настояват зелените сертификати да важат за всички браншове, не само за тях.
„РЗИ, полиция, Агенция по храните, всички държавни служители. Тези, които контактуват с клиенти. Не може човек без сертификат да ме проверява мен”, заяви Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.
Експерти също смятат, че единственият път към решението на проблема са зелените сертификати. Този въпрос ще бъде един основните в дневния ред на срещата на здравните власти днес.
19 окт 2021
317

Подобни новини