Здраве Санаториум Банкя

Здраве Санаториум Банкя

Специализирана болница за рехабилитация Здраве АД
ГЕОРГИ САМУИЛОВ ВАСИЛЕВ
ул. Георги Раковски 15
Описание
Специализирана болница за рехабилитация “ЗДРАВЕ” ЕАД гр. Банкя е открита през 1973 година. Едноличен собственик е Централният кооперативен съюз( ЦКС ). През 2003 година бе предприета и изпълнена мащабна програма за цялостно обновление и преобо- рудване, както и изграждане на модерен спортно-оздравителен център / СОЦ/. Днес комплексът е балнеологичен център с национално значение за целогодишна профилактика, рехабилитация и почивка, както за пациенти със сърдечно-съдови, неврологични, заболявания на опорно-двигателен апарат и обменни нарушения, така и за профилактика на здрави хора. Годишно броят на преминалите през комплекса пациентни надхвърля 8000. През 2006 година Акредитационната комисия на Министерството на здравеопазването оцени цялостната дейност като “отлична” за срок от 5 години.

Град Банкя е утвърден курортен център, разположен на 17 км западно от София, по северното хълмисто подножие на Люлин планина, на 630-750 м надморска височина. Климатът е умерено-континентален, със слабо планинско влияние. Средната годишна температура на въздуха е 9.4 °С при средна януарска температура + 2 °С и средна юлска + 19.6 °С. Климатът на Банкя е уникален с това, че на всеки 2-3 часа в курорта нахлува въздушно течение откъм Витоша и Люлин планина, което насища атмосферата със свежест и кислород (отрицателни аеройони). Основен лечебен фактор в курорта е минералната вода, която извира с температура 36.5 °С – 37 °С. Водата е с ниска минерализация, хипотермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева с ниска твърдост, бистра, безцветна, без мирис и с много приятни вкусови качества.

Балнеолечението с минерална вода от Банкя се провежда чрез прилагане на вани, басейн, подводен масаж, инхалации, пиене на водата, като действието и върху организма е местно и общо. Нейното правилно и системно използване е сериозно защитно средство срещу проявите на умора и преумора, както и забавяне на процесите на стареене. Улеснява и ускорява възстановителните процеси след преболедуване от тежки заболявания и предпазва от хронифициране и усложнения.

Гостите на комплекса ползват минералната вода за медицински процедури, в басейните на спортно - оздравителния център и във всяка една от стаите.
15669 пъти прегледена
последна промяна 15 яну 2013

Други здравни заведения наоколо

жк Овча Купел 2 ул. Фридрих Грюнангер 2
8.55 км
ул. Миле Попйорданов 18
9.52 км
ул. Христо Благоев 25-31
11.57 км
бул. Иван Гешов 11
12.91 км